Tarta z budyniem i borówkami to szybkie i smaczne ciasto. Robi się je ekspresowo i do tego bardzo przyjemnie. Cieszy oko i szybko znika ze stołu. Zamiast borówek można dodać inne owoce – polecam maliny. Tarta z budyniem i owocami kochają dzieci, a o dorosłych już nie wspomnę 🙂
Tarta z budyniem i borówkami – przepis:
Składniki – Ciasto:
200 g mąki,
100 g masła,
1 żółtko,
1-2 łyżek zimnej wody,
1/3 szkl. cukru pudru lub Stevii
Składniki – Budyń:
1,5 szkl. mleka (krowie lub kokosowe)
2 surowe żółtka (białka schowajcie do lodówki – zrobimy z nich gniazdka bezowe),
2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej,
1 opakowanie cukru waniliowego (ok 16 g),
1 łyżka masła,
do ozdoby borówka amerykańska ok 300 g (ale czym więcej tym lepiej)
Przygotowanie:
I. Ciasto:
Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, masło i słodziwo. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Całość zagniatamy w gładkie ciasto, formujemy je w kulę, a następnie owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy je na formę do tarty( Ø 26 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut – do zarumienienia.
II. Budyń:
Żółtka staranie mieszamy z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i połową szklanki mleka.
1 szkl. mleka wlewamy do rondelka, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy mleko zacznie się podnosić to wlewamy mieszankę mleka z żółtkami (patrz pkt.1), palnik ustawiamy na minimum i energicznie mieszamy.
Budyń przez około minutę gotujemy i mieszamy, a następnie wlewamy na wcześniej upieczony spód ciasta.
Tatrę ozdabiamy owocami i gotowe 🙂
Tarta z budyniem i borówkami to jedno z moich ulubionych ciast. W sezonie letnim, gdy świeżych owoców jest pod dostatkiem często ją robię. Zdecydowanie polecam dla każdego, bo prościej nie da się zrobić tarty z kremem budyniowym i owocami – serio, sprawdźcie sami 🙂
Tarta z budyniem i borówkami- Rady:
Leniuszkom i optymalizatorom własnego czasu w kuchni podpowiadam, że zamiast własnego budyniu mogą wykorzystać ten z paczki. Wtedy proszę wykorzystać 2 saszetki budyniu i dodać trochę mniej mleka, niż jest to wskazane na opakowaniu. Ja jednak zachęcam Cię do zrobienia własnego budyniu 🙂
Zamiast borówek można dodać maliny, ale wtedy tarta będzie mniej trwała (bo maliny puszczą sok). Moja rada – zjeść ją tego samego dnia, co zapewniam nie będzie trudne 🙂
W tym wydaniu tarta jest delikatnie słodka, co mi osobiście bardzo odpowiada. Ale jeśli Ty preferujesz słodsze ciasta, to dodaj do masy budyniowej cukier.
To może Cię zainteresować – rzuć okiem 🙂
Czekoladowy budyń – w 100% domowy i bez cukru i mleka zwierzęcego. Ale jak się uprzesz, to możesz go też “pocukrzyć” i przygotować na mleku krowim. Wybór należy do Ciebie 🙂
Czekoladowy mus z awokado – bez gotowania 🙂 Gotowy po 3 sekundach pracy blendera 🙂 Takie czary 🙂
Mleko kokosowe z wiórek. Oszczędny napój roślinny, który sama przygotujesz w domu. Bardzo trwały, można go trzymać przez tydzień w lodówce. Do tego rady, jak zrobić mąkę kokosową 🙂 I nic się nie zmarnuje 🙂
Jogurtowy torcik, ala Panna Cotta z malinami – spieszmy się póki są 🙂 Fajne lekkie ciasto bez pieczenia i cukru. Delikatnie słodkie i niezwykle pyszne 🙂
A na koniec prosty sernik z wiaderka – z cukrem, żeby nie było 🙂 Można wykorzystać mrożone owoce do jego wykonania.
Niestety raczej nie dałabym rady go samodzielnie zrobić ze względów zdrowotnych, ale wygląda obłędnie 🙂
Pracuję też nad “uzdrowiona “wersją tej tarty, bo czeka mnie wizyta cukrzyka 🙂 A Tobie życzę zdrowia 🙂
Lubię 🙂 zarówno na słodko jak i wariacje wytrawne – każda tarta jest genialna
Dokładnie, dobra tarta nie jest zła 🙂
Borówki super, ale trochę odstrasza mnie budyń i jego konsystencja- zmora z dzieciństwa zwana “kożuchem”:/
Jak zrobisz wlasny budyn, jak w przepisie, to odkryjesz, ze on jest bez korzucha ? A na upartego zawsze mozesz zamienic budyn czekolada lub dżemem ?
Cudowna! Zjem JĄ, jak już taką zrobię 🙂 a chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Haha, piekna gra slow ? Tarta bedzie zaszczycona,.jesli ja zjesz ?
Nieładnie tak kusić słodkościami 😀 To wielkie zdjęcie sprawia, że aż ślinka cieknie 😀
Oj, skusilabym sie! I to nie tylko na jeden kawalek! 🙂 pozdrawiam 🙂
Ja tez uwielbiam tarty, proste i efektowne. ? Z budyniem bardzo czesto robię, używam jednak gotowego budyniu dlatego podziwiam Cię bo ja jestem zdecydowanie leniuchem ?
jaaaaadłabym! duuuzo!
Aż tak często tart nie jemy ale jak już to właśnie te z budyniem to nasze ulubione 🙂 Pysznie Ci wyszła 🙂
Pysznie wygląda 🙂 Pozdrawiamy ciepło 🙂
Oh jak to pysznie wygląda uwielbiam borówki i nawet chyba nie jest mocno kaloryczne. Spróbuję sama zrobić, oby mi wyszło tak jak tobie
Robiłam też taką tartę w zdrowszej wersji – wyglądała identycznie ,dlatego nie wrzuciłam jeszcze zdjęcia 🙂 Zamieniłam tylko cukier na stevie, a cukier waniliowy na kilka kropelek ekstraktu z wanilii. Całość zrobiłam na mące orkiszowej. Wyszło zacnie. 🙂