Spanakopita


Grecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki. 

Składniki:
500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku
200 g sera feta
5 płatów ciasta filo
cebula
2 ząbki czosnku
100 g masła 
oliwa
sól, pieprz
sezam biały

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta.
  • Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć wałek z masy szpinakowo-serowej. Zwinąć ciasto w wałek, a następnie zwinąć w "ślimaka" i ułożyć na środku blaszki. 
  • Z kolejnymi płatami postępować tak samo, z tym że należy je obwijać dookoła wałków ułożonych na blaszce.
  • Gdy wszystkie wałki zostaną już zwinięte i ułożone, ciasto posmarować resztą masła i posypać sezamem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż się pięknie zarumieni.


Komentarze

  1. Wygląda jak ta z Biedronki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadłam tej z Biedronki, ale myślę że ta samodzielnie zrobiona jest smaczniejsza, a na pewno zdrowsza :)

      Usuń
  2. Jadłam, smakowita rzecz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne