PRZYSMAK FARAONA

Inspirowana kuchnią egipską sałatka, w której króluje wywodzący się z rejonu Bliskiego Wschodu hummus. Ja akurat do swojej kompozycji wykorzystałam nowość z warzywnej serii Sokołowa tj. Hummus Premium i muszę przyznać, że jestem zachwycona jego doskonałym smakiem oraz co charakterystyczne dla linii “Z gruntu dobre” nieskazitelnym, naturalnym składem.

Tą rewelacyjną pastą pokryłam grillowanego bakłażana, a do tego dodałam słodką pomarańczę, lekko ostrą czerwoną cebulę, świeże daktyle, chrupiące płatki migdałowe oraz rukolę z olejem sezamowym. Wszystkie te składniki, charakterystyczne dla kuchni egipskiej, utworzyły znakomitą przekąskę, która zachwyca nie tylko wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem, ale też zaskakuje swoim wyglądem, dzięki oryginalnej formie podania.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
154,1 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  2. Plastry bakłażana posypujemy solą, odkładamy, na około 20 min, opłukujemy, osuszamy i skrapiamy olejem. Grillujemy po około 5 minut z każdej strony, na małym ogniu, na patelni grillowej lub zwykłej.
  3. Pomarańczę filetujemy i dzielimy na mniejsze cząstki.
  4. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w słupki.
  5. Czerwoną cebulę kromy w piórka.
  6. Plastry bakłażana pokrywamy Hummusem, a następnie posypujemy kuminem.
  7. Do miski wrzucamy rukolę, cebulę, cząstki i daktyle, a następnie skrapiamy olejem i doprawiamy do smaku odrobiną soli. Całość układamy na bakłażanach i posypujemy płatkami migdałowymi.
PRZYSMAK FARAONA. Sałatka na bakłażanie z hummusem, rukolą, pomarańczami, daktylami, cebulą i płatkami migdałowymi.
PRZYSMAK FARAONA. Sałatka na bakłażanie z hummusem, rukolą, pomarańczami, daktylami, cebulą i płatkami migdałowymi.
PRZYSMAK FARAONA. Sałatka na bakłażanie z hummusem, rukolą, pomarańczami, daktylami, cebulą i płatkami migdałowymi.
PRZYSMAK FARAONA. Sałatka na bakłażanie z hummusem, rukolą, pomarańczami, daktylami, cebulą i płatkami migdałowymi.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g154,1 kcal3,2 g10,2 g14,7 g2,8 g
Cała sałatka (2 porcje)398 g613,4 kcal12,9 g40,5 g58,6 g11,3 g
ALERGENY*: sezam, orzechy (migdały)
*Hummus klasyczny „Z GRUNTU DOBRE” - możliwa obecność gorczycy, mleka (łącznie z laktozą), selera, soi
Summary
Recipe Name
PRZYSMAK FARAONA
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "PRZYSMAK FARAONA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny