Udka faszerowane mięsem mielonym



   Drobiowe udka zyskują nowy smak dzięki farszowi z mięsa mielonego. Pieczone w piekarniku, że złocistą chrupiącą skórką i pysznym nadzieniem. Doprawione cebulką czosnkiem i ostrą papryką. Zwykły, a jednak niebanalny sposób podania budek drobiowych.



Składniki

5 udek drobiowych
400 g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
1 duży ząbek czosnku 
1 łyżką bułki tartej
1 łyżką siekanej matki pietruszki
1 jajko
Sól, pieprz
Ostrą mieloną papryka




  • Udka faszerowane mięsem mielonym1. Udka umyć, osuszyć i wytrybować z kości i delikatnie, tak aby nie uszkodzić skóry rozbić tłuczkiem. Poruszyć mięso solą, pieprzem i papryką z obu stron.
  • Udka faszerowane mięsem mielonym2. Mięso mielone włożyć do miski. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Do miski z mięsem dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz dokładnie wymieszać.
  • Udka faszerowane mięsem mielonym3. Na każde udko wyłożyć równomiernie farsz i ciasno zawinąć w składkę. Zawinąć roladki w folię aluminiową i ułożyć je ciasno w brytfance.
  • Udka faszerowane mięsem mielonym4. Piec w piekarniku przez godzinę w 180 st C, a następnie odwinąć roladki z folii i piec jeszcze 15 minut, aby się ładnie zrumieniły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne