Sernik Isaura

Przepis na sernik Isaura znalazłam w zeszycie mojej mamy. Jest to jedno z tych ciast, które bardzo często gościły na naszym stole kiedy byłam dzieckiem 😉 Bardzo je lubię bo łączy ze sobą sernik i ciemne, ucierane ciasto. Stanowi super alternatywę dla klasycznych serników. 

Sernik Isaura

Sernik Isaura

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik (mielonego trzykrotnie lub takiego z wiaderka)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie serfixu lub budyniu śmietankowego

Wymiary formy 37 x 24 cm

Margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Dodajemy wodę, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. 

Rozdzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ucieramy. Następnie na niskich obrotach miksera ucieramy ciasto i stopniowo dodajemy całą pianę.

Przygotowanie masy serowej zaczynamy od utarcia żółtka z połową cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej drugą połowę cukru ubijając aż cukier się rozpuści, a piana będzie szklista. Do żółtek dodajemy ser i serfix/budyń. Krótko ucieramy, tylko do połączenia składników. Następnie do sera dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.

Połowę ciasta przelewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Następnie wykładamy masę serową, a na górę wylewamy resztę ciasta. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę w 160°C z termoobiegiem (bez termoobiegu 180°) do tzw. suchego patyczka.

Gotowy wystudzić.

Smacznego 😉

Sernik Isaura

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.