poniedziałek, 3 września 2018

POWIDŁA ŚLIWKOWO - ORZECHOWE

   Powracam do Was po dłuższej przerwie,która była mi bardzo potrzebna.
   Od trzech tygodni przerabiam śliwki i końca nie widać. Głównie robię zwykłe powidła,których ciągle za mało. Dziś jednak polecam Wam małą odmianę - powidła z orzechami i kakao.


Składniki:

  • 2 1/2 kg śliwek  wegierek
  • 1/2 kg cukru ( nawet mniej ) 
  • cukier waniliowy 
  • 20 dag orzechów włoskich mielonych 
  • 15- 20 dag kakao
Umyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier ( ilość wg własnych upodobań) i smażyć przez ok 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy,orzechy zmielone oraz kakao. Powidła smażyć jeszcze ok 10 min. Gorące przełożyć do czystych słoików , dobrze zakręcić i pasteryzować 15 min.
Z tej ilości wychodzi 5-6 słoiczków. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz