niedziela, 31 sierpnia 2014

Sorbet brzoskwiniowy

U mnie dzisiaj pięknie i słonecznie więc koniec wakacji zajadamy pysznym sorbetem brzoskwiniowym. Sorbecik robi się szybko jednak trzeba czekać na zamrożenie. Mam nadzieję, że wrzesień uraczy nas jeszcze piękną pogodą i będzie szansa podelektować się takim zimnym deserkiem.

składniki:

6 dużych brzoskwiń
3/4 szklanki cukru
300 ml wody
1 białko
2 łyżki soku z cytryny

Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić. Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie owoce zmiksować na mus. Białko ubić na sztywno. Zmiksowane owoce połączyć z wystudzonym syropem, na koniec delikatnie wmieszać białko. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażalnika. Przez najbliższe 4 godziny co 30 minut masę dokładnie wymieszać. Następnie mrozić jeszcze 10 godzin.


5 komentarzy: