sobota, 1 września 2018

Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów

Na blogu już jest kilka przepisów na różne chłodniki ale nie było jeszcze pomidorowego. Pyszny i orzeźwiający, zagęszczony chlebem, pachnący czosnkiem z lekką nutą chili. Na upały w sam raz.

składniki:

1 kg pomidorów, ja użyłam mięsistych bawole serce
1 mała cebula
pół papryki
2 nieduże ogórki gruntowe
2 duże ząbki czosnku
4 kromki czerstwego chleba, tylko miękki miąższ ze środka
5 łyżek oliwy
sok z limonki do smaku
sól, pieprz
chili do smaku, może być świeże lub sproszkowane

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do dużej miski. Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do miski na chleb. Dzięki tem sok z pomidorów będzie wsiąkał w chleb i go nieco rozmoczy. Na kawałki pokroić również cebulę, obrane ogórki i paprykę. Całość przełożyć do kielicha blendera. Dodać oliwę oraz sok z limonki i przyprawy do smaku, zmiksować. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić i ponownie zmiksować. Dobrze schłodzić. Podawać z drobno pokrojonymi warzywami, które daliśmy do chłodnika, fetą lub z grzankami, skropiony oliwą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz