czwartek, 30 sierpnia 2018

Czekośliwka

Czekośliwka czyli powidła z dodatkiem czekolady i/lub kakao przez wielu nazywana śliwkową nutellą. Do śliwek można dodać ulubioną czekoladę, ja dodałam gorzką. Cukru dodajemy wedle własnego smaku, zależy od tego jak słodkie są śliwki oraz jaką czekoladę dodamy.


składniki:

3kg śliwek, u mnie węgierki
2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 czubata łyżka kakao
cukier do smaku

Śliwki dokładnie umyć i osuszyć, usunąć pestki. Wypestkowane śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem. Postawić na małym ogniu aby śliwki puściły sok. Gdy śliwki puszczą sok zwiększyć płomień i gotować jak powidła aż śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Można sobie gotowanie rozłożyć na 2-3 dni lub całość zrobić jednego dnia. Gdy masa odparuje i zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i kakao. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wymieszać dokładnie aby połączyła się ze śliwkami. Na koniec jeśli potrzeba dodać cukier do smaku, ja dodałam 1 szklankę. Ponownie zagotować, wymieszać aby cukier sie rozpuścił. Można zmiksować blenderem na gładki krem. Czekośliwkę przełożyć do słoiczków. Zakręcić, ja dla pewności jeszcze pasteryzuję ok 15 minut od zagotowania.


1 komentarz: