wtorek, 28 sierpnia 2018

Pomidory zapiekane z mozzarellą

Pomidory i mozzarella to pyszny duet. Świetnie razem smakują na zimno jak i na ciepło. U mnie tym razem wersja na ciepło po prostu pomidory nadziane mozzarellą i zapieczone w piekarniku.




składniki:

4 pomidory
ok 200 g mozzarelli
kilka listków bazylii
sól,pieprz
olej do posmarowania naczynia

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Użyłam pomidorów mailnowych, pomidory miały po ok 150-160 g. Od strony ogonka ściąć czapeczkę. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. W środku pomidory lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, ja użyłam dwóch rodzajów mozzarelli - takiej w kawałku i kulki z zalewy. Listki bazylii drobno posiekać i wymieszać z pokrojoną mozzarellą. Farszem wypełnić wydrążone pomidory. Następnie nafaszerowane pomidory ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie z pomidorami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut, funkcja termoobieg. Podawać na ciepło.

Polecam też:
Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem




Warzywa psiankowate 2018

2 komentarze:

  1. Pychotka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za zaproszenie, właśnie miałam w planach dodać do akcji :)

      Usuń