Pyszne ciasto z warstwą malinową, kremem śmietankowym i polewą ajerkoniakową. Ciasto samo w sobie jest mocno aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki z cytryny. Do tego kwaśne i aromatyczne maliny, oraz lekko słodki krem śmietankowy. Całość zwieńczona jest polewą na bazie ajerkoniaku i śmietanki kremówki. Osobiście uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie ma prawa się nie udać. 🙂
Składniki i przepis na ciasto malinowe z polewą adwokatową:
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru
- 30g cukru wanilinowego
- skórka starta z całej cytryny
- 4 jajka
- 150ml wody mineralnej gazowanej
- 280g mąki pszennej tortowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Cukier dodajemy partiami. Ucieramy do momentu, aż masa nabierze białego koloru i zrobi się puszysta. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy maślanej dodajemy naprzemiennie mąkę i wodę gazowaną. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 34×23 wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w tempraturze 180c przez około 30 minut.
Składniki i przepis na nasączenie biszkoptu:
- 150ml wody
- 100g cukru
- Sok wyciśnięty z całej cytryny
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy na najmniejszym ogniu przez parę minut. Studzimy.
Składniki i przepis na warstwę malinową:
-
- 25g żelatyny na 125ml wody
- 900g malin
- 90g cukru
Maliny wraz z cukrem przekładamy do garnuszka i ustawiamy na średnim ogniu. W międzyczasie zalewamy żelatynę wodą, mieszamy i odstawiamy, aby napęczniała. W momencie gdy maliny zaczynają się gotować, wyłączamy gaz i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Studzimy.
Składniki i przepis na krem śmietankowy:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300g śmietanki kremówki 36%
- 250g kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3-4 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i odstawiamy na parę minut, by napęczniała. Następnie dodajemy około 80ml gorącej wody i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Żelatynę łączymy z kwaśną śmietaną, dodajemy po łyżce poczym dokładnie mieszamy. Całość wlewamy ciurkiem do ubitej kremówki. Podczas wlewania żelatyny, musimy energicznie mieszać ubitą kremówkę, żeby nie porobiły się grudki. Tak przygotowany krem wylewamy na masę malinową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
Składniki i przepis na polewę ajerkoniakową:
- 3 łyżeczki żelatyny (7 g)
- 250ml ajerkoniaku
- 150ml śmietanki kremówki
Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia. Ajerkoniak i kremówkę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, nie zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Studzimy i wylewamy na masę śmietankową. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aż polewa stężeje i możemy się zajadać pysznym ciastem. Smacznego! 🙂
Mmmm. To ciasto wyglada przepysznie! Sama uwielbiam gotować więc chyba skusze sie na weekend. Pozdrawiam cieplutko.
Wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej! 🙂
Piękne kolory, piękne zdjęcie i super przepis! Pozdrawiamy ciepło 🙂
Wygląda obłędnie…. od raz skojarzyło mi się takie spokojne, słoneczne popołudnie… pełne letnich smaków. Super i super zdjęcia 🙂