Mimo, że gruszki najbardziej lubię zjeść w podstawowej formie, to ciasto z budyniem i kruszonką jest dla mnie petardą! Ciasto nie zawiera jajek, jest wegańskie i bardzo proste. Od dawna tworzyło się w mojej głowie, podczas kreowania przepisu były różne niepowodzenia, ale w końcu się udało! Zapraszam po przepis 🙂
składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 ml mleka roślinnego
- 75 ml wody po cieciorce
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem:
- 3 – 4 gruszki
- 400 ml mleczka kokosowego (co najmniej 80%)
- 2 łyżki budyniu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżeczka soku z limonki (lub z cytryny)
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 30 g cukru pudru
- 40 g (40 ml) oleju kokosowego
przygotowanie
- Jako pierwsze przygotuj ciasto. Mokre składniki (olej, mleko roślinne i woda po cieciorce) wymieszaj w jednej misce, a w drugiej suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy). Następnie suche składniki stopniowo wsypuj do mokrych, całość mieszając tak, aby powstało gładkie ciasto. Wyłóż je na formę do pieczenia (23,5 x 23,5 cm) i piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Ciasto zostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszaj i włóż do zamrażarki na 5 minut. Zmrożone ciasto pokrusz na blachę i piecz ok. 8 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Aby przygotować krem do garnka daj pokrojone w kostkę gruszki i resztę składników. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do zagotowania. Gotowy krem lekko ostudź, a następnie wyłóż na ciasto. Wierzch kremu posyp wcześniej upieczoną kruszonką.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.