Menu

Jak ugotować kaszę pęczak?

Kasza pęczak to idealny dodatek do obiadu, dobrze sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i na słodko. Pęczak to zdrowy rodzaj kaszy jęczmiennej zrobionej z całych ziaren jęczmienia.

Jęczmień zawiera gluten, dlatego kasza pęczak nie jest odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej.
Kasza pęczak to źródło rozpuszczalnego błonnika i węglowodanów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i K oraz minerały: magnez, fosfor, cynk, selen, miedź. Kasza gruboziarnista korzystnie wpływa na nasz przewód pokarmowy i przemianę materii.

Kasza pęczak może stanowić:

  • dodatek do sałatek 
  • składnik do faszerowania warzyw np. papryki
  • składnik farszu do gołąbków 
  • dodatek do gulaszu
  • połączenie z różnymi sosami
  • dodatek do mięsa na pulpety
  • bazę do krupniku
  • kotleciki, placuszki z kaszy
  • składnik kutii na Wigilię
  • składnik słodkiego deseru z bakaliami
  • samodzielny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu

Jak ugotować kaszę pęczak?

Kaszy ani ryżu nigdy nie gotujcie w torebkach, gdyż w wodzie zostaje większość cennych składników.

Kasza lekko klejąca np. do obiadu, farszu lub na słodki deser:

  1. Szklankę kaszy pęczak zalać 3 szklankami zimnej wody i dodać 1/2 łyżeczki soli. Gdy pęczak zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować bez mieszania pod przykryciem 15 - 20 minut.
  2. Po ugotowaniu wyłączyć palnik wymieszać i pozostawić pod przykryciem przez 10 - 15 minut, aż kasza napęcznieje i wchłonie cały płyn. Naczynie można owinąć ścierką.

Kasza na sypko np. do sałatek:

  1. Szklankę kaszy opłukać zimną wodą i wrzucić do wrzącej (2,5 szklanki) wody. Do wody wcześniej dodać 1/2 łyżeczki soli i łyżkę oleju.
  2. Kaszę pęczak gotować bez mieszania pod przykryciem na małej mocy palnika od momentu powtórnego zagotowania się 15 - 20 minut. 
  3. Następnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 10 minut, aby kasza napęczniała i wchłonęła płyn. Naczynie owinąć ścierką.

    Porada
    Przed gotowaniem należy zwrócić uwagę na wielkość ziaren, gdyż większe ziarna kaszy wymagają nieco więcej płynu, a drobniejsze ziarna nieco mniej.

1 komentarz:

  1. Rzeczywiście, kasza gotowana w torebkach jest bez smaku i to co zdrowe wylewamy z wodą.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry