» Przepisy » Ciasta i ciastka » Ciasta kruche i półkruche » Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą


  
1 5 5 10
2018-08-31
ok. 1 i 1/2 godziny
łatwe
Porcje: Forma o wymiarach 23 cm x 33 cm
Kuchnia europejska
Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Jeżeli szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na przepyszne ciasto ze śliwkami, lepiej trafić nie mogłaś. Rozwiązaniem Twoich kulinarnych rozterek jest to bardzo fajne kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą :)

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą składa się z kilku przepysznych warstw. Pierwsza to kruchy placek, na którym wygodnie ułożyła się warstwa waniliowego budyniu. Kolejne piętro tworzą dorodne śliwki. Owoce cudownie zapiekają się pod słodką bezą. Czyż nie brzmi to przepysznie? :)

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą, choć może wydać Ci się skomplikowany, wcale nie jest trudny. Lista składników potrzebnych do upieczenia tego obłędnego kruchego ciasta ze śliwkami, budyniem i bezą wcale nie jest długa, a z kupieniem produktów nie będziesz miała żadnych problemów.

Właśnie teraz jest szczyt sezonu na śliwki, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Dorodne, słodkie, fioletowe śliwki piętrzą się w sklepach i na bazarowych straganach. A śliwki to pyszny smak i mnóstwo wartościowych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą to pomysł na przepyszny deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji. Możesz podać je po rodzinnym obiedzie, upiec na urodziny lub imieniny, albo tak po prostu, kiedy będziesz miała ochotę na coś słodkiego :)

Wybierz ten łatwy i sprawdzony przepis na przepyszne kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą, a Twoja rodzina i goście będą zachwyceni takim deserem :)


Składniki na kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

30 dag śliwek (ok. 12 sztuk)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 25 dag)
1/4 szklanki cukru (ok. 5 dag)
20 dag zimnego masła
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

warstwa budyniowa:
1 budyniu waniliowego (bez cukru)
2 szklanki mleka

beza:
1 szklanka cukru
4 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie dania kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

...

  1. Śliwki umyj i osusz. Pokrój na połówki. Usuń pestki. Przełóż do miski. Zasyp mąką ziemniaczaną i wymieszaj.
  2. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (góra-dół BEZ termoobiegu).
  3. Zimne masło zetrzyj na tarce.
  4. Mąkę przesiej do miski. Dodaj 1/4 szklanki cukru, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj starte masło i rozcieraj z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
  5. Formę (23 cm x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep formę. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
  6. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj budyń. Do rondelka przelej mleko. Odlej 1 szklankę i rozpuść w nim proszek. Pozostałe mleko zagotuj i dodaj szklankę z rozpuszczonym proszkiem. Cały czas mieszając podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Rondelek zestaw z ognia.
  7. Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj (ok. 5 minut). Dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i miksuj kolejne 5 minut, aż powstanie błyszcząca i jednolita piana.
  8. Podpieczone kruche ciasto wyjmij z piekarnika (piekarnika nie wyłączaj). Przelej na nie budyń i wyrównaj szpatułą. Na wierzchu ułóż śliwki. Przykryj warstwą bezową.
  9. Zmniejsz temperaturę do 60 stopni, przełącz piekarnik na termoobieg i susz ciasto przez 15 minut.
  10. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój na porcje.
  11. Podawaj na deser.


Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą - etap 1

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą to deser mistrzów. Urzeka wyglądem i powala smakiem :)



Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą - etap 1

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą jest łatwy i sprawdzony. Nie ma się czego bać, trzeba piec :)



Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą - etap 1

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą jest przepyszne, sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu :)



Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą - komentarze

~iwona
~iwona
23.08.2019 21:57
niestety u mnie beza porażka nie wysuszyła sie po 15 minutach :(
~upsss
~upsss
21.08.2019 16:51
pomyliłam kolejność ;/ dałam ciasto śliwki budyń beza
~Gość
~Gość
12.10.2018 12:36
Po położeniu budyniu i bezy należy jeszcze raz 20 minut piec w 160 stopniach?
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
16.10.2018 14:28
Gościu - Nie, po położeniu budyniu, śliwek i bezy należy wstawić ciasto do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 60 stopni, przełączyć piekarnik na termoobieg i suszyć ciasto 15 minut. Uśmiechy łap :)
~Gość
~Gość
6.09.2018 17:23
Budyń na 3/4l mleka, czy na 0.5l? Bo w przepisie są tylko 2 szklanki, więc pół litra, ale może ma być bardziej gęsty?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
7.09.2018 10:12
Hej Gościu :) Budyń na 1/2 litra mleka :)
~Ewa
~Ewa
1.09.2018 20:00
Suszyć bezę w 60 stopniach?czy 160? Ten przepis to jakiś dramat
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
4.09.2018 10:08
Ewa - Bezę suszymy w 60 stopniach, ponieważ ta warstwa jest bardzo cienka i wyższa temperatura nie jest wskazana. Uśmiechy łap :)
~Ewa
~Ewa
1.09.2018 19:21
To ile cukru 1/4 czy 1/2 szklanki
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
4.09.2018 10:10
Ewa - Do kruchego ciasta dodaj 1/4 szklanki cukru. Uśmiechy łap :)