Skip to content

Szakszuka na zimę

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Szakszuka to jajka sadzone w bogatym sosie pomidorowym.  Ci, co podglądają blogi, z pewnością nie raz się z nią spotkali. Sama publikowałam dwa przepisy – jeden podstawowy, drugi z cieciorką, oba inspirowane oczywiście kuchnią afrykańską (tutaj przepisy). Jajko sadzone w tym sosie to danie już popularne w Polsce, chociaż jeszcze kilka lat temu mało kto o nim słyszał. Bardzo często wracam do szakszuki, zwłaszcza teraz latem, kiedy mamy pachnące pomidory.

Szakszuka to prosty przepis, który można przygotować w kilka chwil, i najlepszy jest właśnie teraz, w szczycie sezonu pomidorowego. Bardzo mi brakuje zimą tego smaku: słonecznych pomidorów (bo zimą pomidory są niesmaczne, twarde), ogrodowej papryki, szczypiącej cebuli.  Dlatego postanowiłam zamknąć sos do szakszuki w słoiki.

Moja szakszuka na zimę jest gotowa do podania. Wylewasz sos ze słoiczka na patelnię, robisz dołki, wbijasz w nie jajka i prużysz pod przykryciem, aż białka się zetną. Gotowe podajesz ze świeżą natką pietruszki. Jest nawet szybciej niż ze świeżych produktów, a równie smacznie! W zimny poranek, a nawet wieczór słoiczek takiego sosu będzie cieszyć podniebienia jak mało która pozycja ze spiżarni.

szakszuka na zimę

Szakszuka na zimę

Z poniższych składników wyszło mi 5 słoiczków o pojemności 720 ml.

Szakszuka na zimę – składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej sprawdzą się tutaj malinówki)
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 3 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • dwie szczypty ostrej papryki w proszku.

 

Szakszuka na zimę – wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grilla i zapiekać w 200 stopniach, aż papryka lekko się przypali (około 20 minut), po czym przykryć ją, by zaparowała. Gdy przestygnie obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać, pokroić w kostkę, odrzucić zielone części. Cebulę i czosnek posiekać drobno.

W żeliwnym garnku* podsmażyć cebulę i czosnek, a kiedy zmiękną dodać paprykę, resztę oliwy oraz pomidory. Dołożyć wszystkie przyprawy. Dusić sos 5 minut przykryty, odkryć i gotować co jakiś czas mieszając jeszcze przez kolejne 25 minut, tak aby zgęstniał.

Gorący sos nakładać do słoików. Pasteryzować 20 minut, zostawić do wystygnięcia we wodzie.

 

Smacznego!

 

* Jeżeli nie masz żeliwnego garnka, podsmaż cebulkę i czosnek na patelni i dopiero przełóż do większego garnka.

szakszuka na zimę

 

8 komentarzy

  1. Jola
    31 sierpnia, 2018 @ 3:54 pm

    Super pomysł z zamknięciem lata w słoiki! Szkoda, że nie można tego zrobić z pogodą 🙁

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      31 sierpnia, 2018 @ 6:18 pm

      To byłoby zbyt piękne:)

      Reply

  2. mopswkuchni
    31 sierpnia, 2018 @ 4:22 pm

    Ja wczoraj zrobiłam szakszukę pierwszy raz i zakochałam się w niej bez reszty. Super pomysł, aby zrobić sobie ją na zimę do słoików. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Dziś już ostatni dzień. Pozdrawiam

    Reply

  3. Kasia
    1 września, 2018 @ 12:05 pm

    Wspaniały pomysł!
    Letnie śniadanie zamknięte w słoiku na zimę…
    🙂

    Reply

  4. Wędliny z Dębiny
    4 września, 2018 @ 9:55 am

    Naprawdę fajny przepis 🙂 Nigdy wcześniej nie słyszałem o szakszuce, na pewno spróbuję zrobić 🙂

    Reply

  5. Paula
    8 sierpnia, 2019 @ 8:11 pm

    Zrobiłam, przepyszna!

    Reply

  6. AGATA
    13 sierpnia, 2019 @ 8:39 am

    Można pasteryzować w piekarniku?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 sierpnia, 2019 @ 6:33 am

      Zapewne tak, chociaż ja pasteryzuje tradycyjnie, we wodzie.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *