Przekąski i przystawki

Kanapka ze stekiem, masłem pietruszkowym i sosem piwnym

29 marca 2017

Kanapka ze stekiem, masłem pietruszkowym i sosem piwnym – sycąca, o pięknym aromacie i niesamowitym smaku. Kanapka idealna! Pokazywałam Wam w poniedziałek przepis na sos piwny z cebulą, przygotowałam go specjalnie do tej kanapki. Dzięki niemu zwykła ciabatta nabiera charakteru. Nieco wcześniej, przed przygotowaniem mięsa, wyjęłam z lodówki masło tak, aby móc połączyć je z posiekaną pietruszką i solą, posmarowałam nim zarówno jedną połówkę bułki przed złożeniem kanapki, jak i mięso podczas smażenia.

Jeśli w domu macie mięsożerców, to gwarantuję, że taka kanapka ze stekiem, masłem i sosem będzie super niespodzianką. Kto odmówiłby kawałka średnio krwistego steka z sosem piwnym i szklanką tegoż schłodzonego trunku do posiłku. Myślę, że jeśli ukręcicie domowy majonez to już w ogóle będzie kosmos! Ja skorzystałam z gotowego, z czystego lenistwa. Podstawą kanapki jest dobre pieczywo, które będzie odpowiednio chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku tak, aby kanapkę można było jeść jak burgera, bez użycia sztućców.

W moim przypadku ten przepis dotyczył 2 porcji, ale oczywiście wszystko zależy od możliwości Waszego żołądka…

Składniki na 2 porcje:

  • 250g steka z rostbefu
  • 1 dobrej jakości ciabatta lub inne pieczywo
  • 3 duże pieczarki
  • garść świeżego szpinaku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyżki majnezu
  • sos piwny do mięsa
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżej pietruszki
  • sól, pieprz

Mięso przygotowujemy wg przepisu na steka z rostbefu. Po usmażeniu odstawiamy je na 5 minut tak, aby odpoczęło (dzięki temu soki nie wypłyną po rozkrojeniu/ugryzieniu mięsa). Jeśli chcecie kanapkę spakować lub zabrać ze sobą radzę mięso pokroić na plastry, co ułatwi późniejszą konsumcję kanapki.

Miękkie masło mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na plastry, podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak blanszujemy – wrzucamy do wrzątku na ok. 30 sekund, następnie od razu liście przekładamy do zimnej wody tak, aby ostudzić szpinak, który jednocześnie zachowa swój piękny, zielony kolor. Sos piwny najlepiej, jeśli jest już gotowy – oczywiście możecie przygotować go przed samym podaniem kanapki – jeśli będzie ciepły to super!

Spód kanapki smarujemy masłem z pietruszką, następnie układamy na wierzchu lekko zblanszowany szpinak oraz podsmażone plastry pieczarek. Kładziemy mięso, na wierzch sos piwny, połówki pomidorków koktajlowych, a górną część kanapki smarujemy majonezem. Kanapkę ze stekiem podajemy na ciepło, najlepiej ze szklanką zimnego piwa.

Jeśli chcecie wzbogacić smak majonezu dodajcie do niego odrobinę sosu barbecue lub oliwy truflowej. Wszelkiego rodzaju kanapki/burgery powinno przygotowywać się tak, że na mięso kładziemy dodatki, nie pod nie, ale tutaj ani szpinak ani pieczarki nie namoczą ciabatty stąd moja propozycja ułożenia składników jak na zdjęciu.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz