niedziela, 10 grudnia 2017

Sałatka z pieczonych buraków, szpinaku i sera blue



Składniki:

4 podłużne buraki
150 g sera lazur
50 g szpinaku baby
garść orzechów włoskich

Sos:
2 łyżki octu winnego
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Buraki myjemy, zawijamy w sreberko i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 50 minut.
Po upieczenie schłodzone buraki obieramy ze skórki a następnie kroimy w plasterki.
Do miski wrzucamy listki szpinaku. Na nim układamy plastry buraka. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy buraki.
Orzechy kroimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki.
Przygotowujemy sos mieszając jego wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...