sierpnia 30, 2018

Krem pomidorowy z musem awokado



Składniki:
(4 porcje)

  • 800 g. obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g. obranej marchewki
  • 25 g. obranej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. wody
  • kilkanaście listków bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
Mus z awokado
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w większą kostkę, czosnek w plasterki.
Pomidory podziel na cząstki.

W garnku rozpuść masło. Wrzuć pietruszkę, marchewkę, cebulę i czosnek, smaż na dużym ogniu około 4 minut, aż zaczną się przypalać. Dodaj pokrojone pomidory i 1 szklankę wody. Posłódź i posól. Przykryj garnek i gotuj 30 minut.

Do zupy dodaj listki bazylii i pieprz do smaku, gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne.

Dojrzałe awokado rozdrobnij dobrze widelcem, dodaj sok z cytryny i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Krem podawaj z musem z awokado, skrop oliwą z oliwek.





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam. Najlepsza ze swojskich ekologicznych pomidorków:)

      Usuń
  2. Cudowne zdjęcia. Pyszna zupa. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń