Prosta domowa pizza

Prosta domowa pizza. Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Od czasu do czasu kupuję świeże drożdże, ale najczęściej używam do przygotowania pizzy tych suchych. Dlaczego? Po prostu ochota na domową pizze może przyjść niespodziewanie 😉 A takie drożdże można dłużej przechować, szybko użyć. Ostatnio tak, właśnie było 😉 Szybkie wyrabianie ciasta (latem oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta jest zdecydowanie krótsze), kilka prostych składników (akurat dostępnych w domu), kilka minut w piekarniku i… można cieszyć się prostą domową pizzą. A do tego obowiązkowo domowy sos czosnkowy 😀 Uwielbiamy go 😉

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki FARINA do pizzy 00 Skworcu
  • niespełna szklanka ciepłej wody
  • sól i pieprz do ciasta
  • 7 g suchych drożdży
  • 6 plasterków schabu wędzonego parzonego lub innej wędliny
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • mozzarella wiórki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę i całość wyrabiamy ręką tak długo, aż uzyskam jednolite miękkie ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy ręce mąką). Z ciasta formujemy coś na kształt kuli, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Blaszkę na pizze smarujemy delikatnie olejem, wykładamy ciasto i ugniatamy tak, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 15 minut (przykrywamy ściereczką). Następnie smarujemy domowym sosem pomidorowym lub ketchupem.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka lub drobniej, a schab (lub inną wędlinę) w paseczki. Pieczarki, paprykę i cebulę można wcześniej krótko podsmażyć.

Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowane składniki (pieczarki, paprykę, cebulę, plasterki schabu (wędliny) i kukueydzę, posypujemy wiórkami mozzarelli. Znów wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

Pizze podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego i sosu czosnkowego.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz