Kasza jaglana ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i z mlekiem kokosowym – jest pyszna! Początkowo planowałam ją zapiec i podać na ciepło, niestety brak jajek spowodował, że jej zapieczenie mijało się z celem. Jeśli więc macie ochotę, to do mleka kokosowego wbijcie jedno jajko, rozmieszajcie je dokładnie i zalejcie nim kaszę z owocami. Zapieczcie ok. 15 minut w 180 stopniach, będzie pysznie. Deser przygotowany w ten sposób zapewni Wam uczucie sytości na kilka godzin, mleko kokosowe jest tłuste, owszem, ale spokojnie możecie zamiast niego użyć innego, ulubionego. Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 3 śliwki
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- płatki migdałów
- 1 łyżeczka miodu
- do gotowania kaszy: 1 łyżeczka miodu, szczypta soli
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w wodzie ze szczyptą soli i odrobiną miodu. Mleko kokosowe mieszamy z wiórkami kokosowymi i miodem. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Kaszę jaglaną odsączamy, studzimy. Do miseczki nakładamy warstwowo- kaszę jaglaną zmieszaną z mlekiem kokosowym (możemy ja rozdusić widelcem) oraz pokrojone śliwki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi oraz migdałami. Deser możemy przechowywać 2 dni w lodówce.
Brak komentarzy