Przekąski i przystawki

Guacamole z arbuzem

6 sierpnia 2018

Guacamole z arbuzem, chilli, czerwoną cebulą oraz kolendrą. Pyszne, sycące, aromatyczne i co najważniejsze: ciekawe! Dodatek arbuza to świetne urozmaicenie klasycznego guacamole z kuchni meksykańskiej. Jest świeże i orzeźwiające. Idealnie smakuje lekko schłodzone – wtedy, kiedy arbuz jest zimny i mocno słodki. Guacamole z arbuzem sprawdzi się na letnią przekąskę do nachosów, tortilli i innych dań.

Składniki:

  • 100 g arbuza bez pestek
  • 1 i 1/2 miękkiego awokado
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • sok 1 limonki
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz

 

Awokado drobno siekamy, kolendrę również. Z arbuza wyrzucamy pestki, kroimy go w kostkę (drobniejszą i większą). Czerwoną cebulę drobno siekamy, chili również (najlepiej to robić w rękawiczkach). Z limonki wyciskamy sok. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Guacamole z arbuzem podajemy z ulubionymi nachosami, np. domowymi z tego przepisu: nachos z sosem meksykańskim.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz