Guacamole z arbuzem, chilli, czerwoną cebulą oraz kolendrą. Pyszne, sycące, aromatyczne i co najważniejsze: ciekawe! Dodatek arbuza to świetne urozmaicenie klasycznego guacamole z kuchni meksykańskiej. Jest świeże i orzeźwiające. Idealnie smakuje lekko schłodzone – wtedy, kiedy arbuz jest zimny i mocno słodki. Guacamole z arbuzem sprawdzi się na letnią przekąskę do nachosów, tortilli i innych dań.
Składniki:
- 100 g arbuza bez pestek
- 1 i 1/2 miękkiego awokado
- 1/2 papryczki chili
- 1/4 czerwonej cebuli
- sok 1 limonki
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz
Awokado drobno siekamy, kolendrę również. Z arbuza wyrzucamy pestki, kroimy go w kostkę (drobniejszą i większą). Czerwoną cebulę drobno siekamy, chili również (najlepiej to robić w rękawiczkach). Z limonki wyciskamy sok. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Guacamole z arbuzem podajemy z ulubionymi nachosami, np. domowymi z tego przepisu: nachos z sosem meksykańskim.
Brak komentarzy