czwartek, 23 sierpnia 2018

Śliwkowe ciasto z czekoladą


Jeśli macie ochotę zaskoczyć swoich gości, to przygotujcie efektowne ciasto czekoladowe ze śliwkami.
Ciemne ciasto kontrastuje z jasnym, na to śliwki i pyszna kruszonka,
nie trzeba nic więcej no chyba że jeszcze kawka

Potrzebujemy:
  • śliwki węgierki

ciasto jasne:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciemne ciasto:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kruszonka (2 łyżki mąki, 2 łyżka masła, 2 łyżki cukru, szczypta cynamonu)



Wszystkie składniki na jasne ciasto należy szybko zagnieść, owinąć w folię i schodzić przez 30 minut.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a potem dodajemy resztę składników.  
Ciasto jasne rozkładamy na kwadratowej blaszce, na nim wykładamy ciemne ciasto.

Ze śliwek wyjmujemy pestki, delikatnie moczymy w mące stroną od pestki i układamy na cieście czarnym.
Na wierzchu sypiemy kruszonkę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

1 komentarz: