Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto

Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
 

Pesto to bazyliowy sos pochodzący z Genui we Włoszech, który tradycyjnie wytwarzany jest z bazylii, oliwy, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Aromatyczny, niemalże ostry smak, świetnie komponuje się z różnymi potrawami – czy to z kurczakiem czy z makaronem.

Dzisiaj wpadłam na pomysł przygotowania dania z pesto jako dip do pieczonego kurczaka. Wykorzystałam wszystkie naturalne składniki, tylko dodałam troszkę wody, stąd jaśniejsza barwa niż oryginalny przepis – dzięki takiemu zabiegowi pesto nie tylko służyło mi jako dip do kurczaka, ale nawet wyglądało. 🙂

Wypróbujcie sami!

A dla kurczakożerców polecam też przepisy:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 400 g piersi z kurczaka
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili pieprz cayenne, papryka słodka, sok z cytryny
 ulubione dodatki, np. pomidorki, rukola, fasolka szparagowa
PESTO
 duża garść pociętych liści świeżej bazylii
 garść orzeszków piniowych bądź nerkowca
 2 łyżeczki parmezanu
 2 ząbki czosnku
 oliwa z oliwek

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce.

2

Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto, ale nie jest to obowiązkowe.

3

Nagrzej piekarnik na 175*C, ustaw grillowanie z termoobiegiem. Piecz kurczaka po 10 min. na jednej stronie.

4

Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 400 g piersi z kurczaka
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili pieprz cayenne, papryka słodka, sok z cytryny
 ulubione dodatki, np. pomidorki, rukola, fasolka szparagowa
PESTO
 duża garść pociętych liści świeżej bazylii
 garść orzeszków piniowych bądź nerkowca
 2 łyżeczki parmezanu
 2 ząbki czosnku
 oliwa z oliwek

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce.

2

Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto, ale nie jest to obowiązkowe.

3

Nagrzej piekarnik na 175*C, ustaw grillowanie z termoobiegiem. Piecz kurczaka po 10 min. na jednej stronie.

4

Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto

10 thoughts on “Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *