wtorek, 14 sierpnia 2018

Sernik mascarpone

Istnieje mnóstwo przepisów na serniki i wiele jego odmian. Dzisiaj mam dla Was wspaniały pieczony sernik na bazie serka mascarpone. Rewelacyjny smak, łatwy do przygotowania. Całość na spodzie ciasteczkowym. Jego kremowa konsystencja zadowoli  wszystkich sernikożerców.:)
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki pieczone, na zimno lub gotowane.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Spód
160 g ciastek herbatników
40 g masła
40 g płynnego miodu

Ciasteczka pokruszyć drobno (najlepiej w malakserze) i dodać masło oraz miód.
Wszystko wymieszać aż składniki się połączą.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową i docisnąć ją.

Masa serowa
400 g serka mascarpone
600 g sera śmietankowego
250 cukru
6 jajek
100 ml śmietany kremówki

Ser śmietankowy i ser mascarpone wymieszać z cukrem, dodać jajka, śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.Miksować krótko.
Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1godzinę i 10 minut. Masa musi być stężona. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do schłodzenia nie wyciągając.
Po tym czasie zdjąć boki tortownicy i sernik schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

sernik mascarpone


6 komentarzy: