2,1K
Przepis na prosciutto e melone, czyli melona zawiniętego w szynkę parmeńską poznałem wiele lat temu we Włoszech. Totalnie wtedy przepadłem. Kawałki słonej suszonej szynki zawinięte w słodkiego melona są wręcz zniewalające. Tego lata przypomniałem sobie o tej prostej przekąsce i postanowiłem ją zaserwować z hiszpańską szynką jamón serrano i grillowanym cypryjskim serem halloumi. To trio polecam zarówno jako prostą przystawkę do lampki wina lub jako podstawę do sałatki. Wystarczy dorzucić liście szpinaku, czy rukoli, skropić oliwą i lekkie danie gotowe.
SKŁADNIKI
- 1 melon
- 8-10 plastrów jamón serrano lub prosciutto
- 200 g sera halloumi
PRZYGOTOWANIE
- Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na patelni przez około 2 minuty z każdej strony.
- Melona pokrój w grube półksiężyce i zawiń w szynkę. Na wierzch ułóż grillowane kawałki sera halloumi. Podawaj z lampą ulubionego wina.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
2 komentarze
Proste, a na pewno pyszne 🙂
A jakże, nie mogło być inaczej 😉