na słodko01.08.201822540
Domowe lody jagodowe
Smacznego
czytaj przepis

Moja córka tak bardzo lubi lody, że to właśnie jej ulubiony deser stał się inspiracją do przygotowania uproszczonej wersji domowych lodów. Zazwyczaj robię je na śmietance z całym rytuałem chłodzenia, a następnie  ucierania w sorbetierze. Nasze ulubione to waniliowe z kawałkami czekolady. Z racji tego, że waniliowe szybko się skończyły, a nie było czasu na nową produkcję, postanowiłam pójść trochę na skróty i wypróbować prosty przepis wymyślony tuż po zlustrowaniu lodówki, w której miałam pół kubka śmietanki, mleko skondensowane słodzone i kubek jagód prosto z rynku. Szybkie połączenie tych składników zaowocowało po kilku godzinach owocowym smacznym deserem lodowym.

A jak szybko przygotować takie lody?

Składniki

1 spora szklanka świeżych jagód

1/2 małego kubka śmietanki 36% (ok. 100g)

kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego (dodaj do swojej ulubionej słodkości)

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
  2. Masę przekładamy do czystego pojemnika z zamykanym wieczkiem.
  3. Pojemnik wkładamy do zamrażarki.
  4. Co 30min (w ciągu1,5h) wyjmujemy i otwieramy pojemnik, aby kilka razy przemieszać masę. Za każdym razem należy ją wygładzić.
  5. Przed podaniem wyjmij pojemnik, aby lekko odtajał. Wtedy lody łatwiej się nabiorą na łyżkę.
  6. Smacznego!

Poranne szukanie inspiracji przy pysznej kawie

Mama i Córka. Sobota. Lato i lody.

Wakacyjne poranki. A każdy coraz kreatywniejszy. Oprócz lodów budujemy, układamy choreografię do muzyki Męskiego Grania, eksperymentujemy w kuchni i … wspólnie tworzymy papierowe zabawki według projektu najmłodszej domowniczki.

Często jest tak, że bierzemy hulajnogi i razem mkniemy właśnie na ulubione lody. Niech żyje lato!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
“Mamo, tato, jest mi z wami tak dobrze!”…czyli piękna niedziela w Lanckoronie – post mniej kulinarny
kulinarne podróże
Sernikowe przedpołudnie w Krośnie z moją książką
na słodko
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.