Kopytka z serem (leniwe kopytka)

Kopytka z serem (leniwe kopytka). Zastanawiam się pod którą nazwą je znacie 😉 Ja stosuję obie 😉 Wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na słodko (ja i moje dzieci lubimy je właśnie w takiej wersji), jak i np. z bułką czy roztopionym masłem (tak woli je mój mąż). Bez względu na sposób podania są pyszne i sycące. Idealna propozycja na obiad. Minimalna ilość składników. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam 😀

Składniki:

  • około 500 g ziemniaków
  • 250 g tłustego białego sera
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania

Propozycja podania:

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i od razu ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do przestudzenia.

Następnie dodajemy ser. Całość znów „traktujemy” tłuczkiem do ziemniaków.

Dodajemy całe jajko, mąkę ziemniaczaną i stopniowo ugniatając ciasto ręką wsypujemy mąkę pszenną (dajemy jej tyle ile się „wgniecie”, im mnie mąki tym kopytka będą bardziej miękkie). U mnie zazwyczaj wychodzi około 1 i 1/2 szklanki mąki (ale zależy to też od rodzaju ziemniaków).

Blat podsypujemy mąką (u mnie więcej, bo dzieci pomagały i ciut przesadziły ;)), odrywamy kawałki ciasta i formujemy wałki ciut grubsze niż kciuk.

Lekko je spłaszczamy, robimy wzorki nożem (nie jest to konieczne) i kroimy tworząc kopytka.

Kopytka z serem wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę (nie gotuję na zbyt mocnym płomieniu). Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze kilkanaście sekund i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Układamy na talerzach. Polewamy delikatnie rozpuszczonym masłem klarowanym i posypujemy trzcinowym cukrem.

Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

  1. Dorota L says:

    Pani Madziu zrobiłam i wyszły SUPER w końcu zrozumiale napisany prosty przepis dziękuję jeszcze nie raz będę robić rodzinka zadowolona

Dodaj komentarz