Ciasto z białą i czarną czekoladą z krakersami
Ciasta biszkoptowe Przepis na ciasto z budyniem Przepis na ciasto z herbatnikami / krakersami Słodkości

Ciasto balowe

Kuchnia : Polska

Ciasto balowe – pyszne, proste i słodkie ciasto, które przypadnie na pewno wszystkim wielbicielom masy krówkowej. Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na noc pozostawić w lodówce, by herbatniki i krakersy zmiękły. Ciasto balowe bardzo przypomina ciasto 3 bit na biszkopcie.

Jeśli wolicie ciasta bez pieczenia to gorąco polecam ten przepis: ciasto 3 bit bez pieczenia – klik


Ciasto balowe – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki pszennej – ok. 80g
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej – ok. 100g
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 160g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 gotowe budynie waniliowe w proszku (bez cukru, każdy po 40g)
  • 500ml mleka
  • 200g masła
  • 6 czubatych łyżek cukru – ok. 110g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16g

Poncz:

  • ok. 1 szklanka soku 100% pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (510g) lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ok. 140g herbatników (10 paczek herbatników Mini Betini)
  • ok. 115g krakersów (27 sztuk)
  • 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • ok. 50g białej czekolady
  • ok. 50 g mlecznej czekolady

Czekoladowe ciasto balowe, pyszna chwila słodkości

Ciasto balowe – Wykonanie:

  1. Masy krówkowej nie trzeba uprzednio gotować. Zaś mleko skondensowane należy gotować w garnuszku z wodą (puszka musi być cała zanurzona w wodzie), na małym ogniu przez minimum 2 godziny.
  2. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Następnie wrzucać po jednym żółtku ,dalej miksując. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia, a następnie mieszać je delikatnie (drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach), tylko do czasu połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 25cm x 36cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 18-23 minuty (do zarumienienia i suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a później przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  3. MASA BUDYNIOWA: Ugotować 2 gotowe budynie waniliowe w 500ml mleka, z dodatkiem cukru zwykłego do smaku (u mnie ok. 110g) i cukru wanilinowego. Po ostygnięciu budyniu, utrzeć go z masłem (czyli do utartego na puszystą masę masła, dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy).
  4. Jeden blat biszkoptu włożyć do blaszki i nasączyć go połową soku pomarańczowego. Następnie na biszkopt nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go pozostałym sokiem. Posmarować wierzch resztą masy budyniowej, a na niej wyłożyć herbatniki. Następnie na herbatnikach rozprowadzić masę krówkową (lub ugotowane mleko skondensowane). Wyłożyć krakersy.
  5. MASA ŚMIETANOWA:  Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Do płynnej, ale ostudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, a następnie połączyć to z pozostałą ubitą śmietaną i dokładnie wymieszać, do czasu połączenia się składników. Wyłożyć śmietanę na krakersy.
  6. Obie czekolady zetrzeć na tarce. Posypać nimi wierzch ciasta.
  7. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc, by herbatniki i krakersy zmiękły). Smacznego!


Kawałki ciasta balowego z białą i ciemną czekoladą

4.8 / 5 ( 100 głosów )

11 thoughts on “Ciasto balowe”

  1. Jak zrobić samodzielnie budyń zamiast upowac gotowy budyń aby proporcje zgadzał się to powyższego przepisu ?

    1. Masa budyniowa:

      4 żółtka

      ¾ szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      2 szklanki mleka

      2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

      250g masła

      Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

  2. Robię na każde święta. Każdy się zachwyca tym ciastem. Nie jest najtańsze ale polecam bardzo . Każdemu po smakuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here