piątek, 20 lipca 2018

Kluski kładzione z boczkiem i cebulką




Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
sól

30 dag surowego wędzonego boczku
2 cebule cukrowe
1 łyżka oleju roślinnego
gruby szczypior


Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek i cebulę kroimy w małą kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso. Po 5 minutach dodajemy cebulę i  dalej smażymy do zrumienienia składników.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wodę. Solimy. Łyżką ucieramy składniki na  gładkie ciasto (powinno być gęste).
Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. 
Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na patelnię z boczkiem. 
Wszystko razem mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Przed podaniem posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...