czwartek, 26 lipca 2018

Ciasto kokosowe z porzeczką

Kruche kakaowe ciasto z masą kokosową i czerwoną porzeczką. Słodko kwaśne połączenie, które bardzo fajnie się łączy w smaku. Przepis znaleziony na stronie www.przyslijprzepis.pl od użytkownika: Jaga85 . Dziękuję za przepis :)










Składniki (blaszka 36/24,5):
Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier puder 3/4 szklanki,
żółtka 5 szt,
margaryna lub masło 250 g,
kakao 2 łyżki,
budyń czekoladowy 1 szt,
śmietana 1 łyżka,
soda 0,5 łyżeczki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Masa kokosowa:
białka 5 szt,
cukier 1 i 1/4 szklanki,
budyń śmietankowy 1 szt,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
wiórka kokosowe 150 g,
śmietana 5 łyżek,
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,

Ponadto:
porzeczka czerwona ok. 400 g,
cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Wkładamy na 30-40 min do lodówki do schłodzenia. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem. 
Białka  ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. W oddzielnej misce łączymy pozostałe składniki, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Masę wylewamy na ciasto.
Porzeczki myjemy, osuszamy i wykładamy na masę. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. 
Pieczemy w 180 st. C przez ok 50 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz