Dip z bakłażanem Jogurtem i Miętą

Lato sprzyja spotkaniom towarzyskim – wtedy  miano zdrowych i szybkich przekąsek przypada dipom.

Dobrym składnikiem na dipy jest tłusty bakłażan – pasta/dip baba ganoush jest tego przykładem…. Zaproponowana dip jest zmodyfikowana i nie jest typowym baba ganoush,  gdzie sezamowe  tahini nadaje głębi smaku. W tym dipie  smak bakłażana podkreśla kmin rzymski i orzeźwiająca   mięta; natomiast ostry smak czosnku łagodzi aksamitnym jogurt.

Do dipu możemy dodać  jogurt naturalny lub grecki. Jogurt grecki jest lepszą opcją, gdyż zawiera więcej  białka; 200 gram jogurtu greckiego  ma  około  18 gram białka. Białko zawarte w sosie  pomaga zniwelować głód,  nasyca, i zapobiega podjadaniu.

Przekąskę jest małokaloryczna,  możemy ją spożywać ze świeżymi warzywami –  kruchą marchewką, selerem czy brokułem, lub tradycyjne z pełnoziarnistym  krakersem albo pitą…

200 gram  jogurtu greckiego

1 bakłażan średni

listki mięty ( według własnego upodobania)

1 łyżeczka kminu rzymskiego

Około 2-3 ząbki czosnku ( lub według własnego upodobania)

Sól i pieprz

Opcjonalnie odrobina  oliwy z oliwek

 

  1. Bakłażan pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 200 stopniach C około 30-40 min; Upieczony i miękki bakłażan  odstawiamy do ostygnięcia; Następnie zdejmujemy skórę i kroimy;
  2. Do food procesora dodajemy bakłażan, jogurt, miętę kmin rzymski, czosnek sól i pieprz – miksujemy; Serwujemy z warzywami lub dowolnym pieczywem.

 

Leave a Reply