wtorek, 24 lipca 2018

Torcik zaręczynowy

Wspaniałe ciasto czekoladowe przekładane czekoladowym kremem. Rewelacyjne w smaku, w miarę szybko się go przygotowuje, a jeszcze szybciej znika.
Skorzystałam z przepisu S.Anastazji i  się nie zawiodłam. Może i Wy również upieczecie i pochwalicie się swoim wypiekiem na zdjęciu.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA.
Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Żródło: książka Ciasta s. Anastazji

Ciasto
250 g margaryny
9 jajek
200 g cukru kryształu
200 g maki pszennej
200 g gorzkiej czekolady
200 g suszonej żurawiny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcedzić na sicie.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać po jednym żółtku stale ucierając.
Wlać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem.
Wsypać żurawinę i ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie szpatułką połączyć z ciastem.
Podzielić ciasto na trzy równe części i z każdej części upiec placek na blaszce o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut w 180 stopniach C.
Wystudzić ciasto na kratce.

Krem
500 g masła
3 jajka
100 g czekolady mlecznej
150 g cukru kryształu
2 łyżki rumu

Jajka z cukrem ubić na parze. Uważać, aby temperatura nie była zbyt wysoka. Ubijałam aż masa była ciepła, a następnie ubiłam na sztywno mikserem.
Masło utrzeć na gładko, a następnie dodać wystudzone i ubite jajka. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować.
Rum wymieszać z 1/3 szklanki wody i nasączyć ciasto.
Podzielić krem na dwie części i przełożyć placki.

Polewa
130 g margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka żelatyny
W rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao, wodę. Wszystko zagotować i zdjąć z palnika i wymieszać z żelatyną. Dodawać po łyżce śmietany i mieszać.
Przestudzić i polać ciasto.

torcik zaręczynowy 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz