Pasta kanapkowa z sera i szynki konserwowej

Jeśli chodzi o pasty kanapkowe, to zdecydowanie mam trzech faworytów: jajeczną, śledziową oraz twarogową.

Dla urozmaicenia warto jednak czasami spróbować czegoś innego. Tutaj połączenie, które pewnie większość wykorzystuje do tradycyjnych kanapek, ale podane w nieco innej formie – pasty kanapkowej właśnie.

  • 200 g szynki wieprzowej, cienko krojonej (może być konserwowa)
  • 100 g sera żółtego
  • 3-4 jajka
  • garść roszponki
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Szynkę konserwową kroimy na cienkie paseczki.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebulę drobno siekamy. Przelewamy na sicie niewielką ilością wrzątku.

Roszponkę myjemy, a następnie osuszamy.

Majonez mieszamy z ketchupem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z sosem.

Podajemy na grubo krojonej kromce bagietki lub weki.