Śródziemnomorska sałatka z makaronem i mozzarellą doskonała na lunch. Dostarcza białko, węglowodany i porcje cennych warzyw. Jej przyrządzenie zajmuje chwile – za to smak jest przyjemny….
Sałatka zawiera świeże pomidorki koktajlowe których smak uzupełnia mleczna i delikatna mozzarella. Groszek nadaje lekkiej słodyczy. Natomiast głębi aromatu bazyliowe pesto, w którym to bazylia – odświeża, czosnek – wyostrza smak, a tłuściutkie i zdrowe awokado wzbogaca o aksamitność .
Sałatka jest bogata w wartości odżywcze, między innymi, witaminy B12, E, C, A jak również potas czy żelazo.
Dzięki samej mozzarelli dostarczamy spore ilości wapnia – 28 gram sera zapewni nam miej więcej 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał.Statystyki What We Eat In America, NHANES 2009-2010 ukazują iż u 42% Amerykanów dieta jest niska w wapń – dlatego warto jest nie zapominać o tym pierwiastku i dodawać produkty bogate w wapń do różnych potraw.
Mozzarella
Pomidorki koktajlowe
Groszek ( mrożony lub świeży)
Makaron ( ja użyłam kolorowy)
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
- Groszek należy zagotować w gorącej wodzie – krótko max 4 min ;
- Do miski dodajemy ugotowany makaron, groszek, pokrojone pomidorki koktajlowe i mozzarellę. Doprawiamy sosem z pesto z bazylii i awokado.
Pesto z Bazylii i awokado
Garść bazylii
1 –2 ząbki czosnku
½ awokado
1 – 2 łyżki soku z cytryny
Odrobina octu winnego ( jeżeli nie mamy octu możemy ten składnik ominąć)
Odrobina oliwy z oliwek
Sól i pieprz
- Do blendera dodajemy wszystkie składniki – miksujemy po to aby uzyskać aksamitną konsystencję; ( jeżeli konsystencja jest za gęsta możemy dodać odrobine oliwy z oliwek; tak samo i smak możemy go zmodyfikować aby odpowiadał on naszym preferencjom)