Sałatka z Makaronem i Mozzarellą z Sosem z Pesto z Bazylii i Awokado

Śródziemnomorska sałatka z makaronem i mozzarellą doskonała na lunch. Dostarcza białko,  węglowodany  i porcje cennych warzyw. Jej przyrządzenie  zajmuje chwile – za to smak jest przyjemny….

Sałatka zawiera świeże  pomidorki koktajlowe  których smak uzupełnia mleczna i delikatna  mozzarella. Groszek nadaje lekkiej słodyczy.  Natomiast głębi aromatu bazyliowe pesto,  w którym to   bazylia – odświeża, czosnek  – wyostrza smak,  a  tłuściutkie i zdrowe awokado wzbogaca o aksamitność .

Sałatka jest bogata w wartości odżywcze, między innymi, witaminy B12, E, C, A jak również potas czy żelazo.

Dzięki samej  mozzarelli dostarczamy spore ilości  wapnia – 28 gram sera zapewni nam miej więcej  20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał.Statystyki What We Eat In America, NHANES 2009-2010  ukazują iż  u 42% Amerykanów dieta jest niska w wapń  –  dlatego warto jest  nie zapominać o tym pierwiastku i  dodawać produkty bogate w wapń do różnych potraw.

Mozzarella

Pomidorki koktajlowe

Groszek ( mrożony lub świeży)

Makaron ( ja użyłam kolorowy)

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
  2. Groszek  należy zagotować w gorącej wodzie – krótko max 4 min ;
  3. Do miski dodajemy ugotowany makaron, groszek, pokrojone pomidorki koktajlowe i mozzarellę. Doprawiamy sosem z pesto z bazylii i awokado.

Pesto z Bazylii i  awokado

Garść bazylii

1 –2  ząbki czosnku

½ awokado

1 – 2 łyżki soku z cytryny

Odrobina octu winnego ( jeżeli nie mamy octu możemy ten składnik ominąć)

Odrobina oliwy z oliwek

Sól i pieprz

 

  1. Do blendera dodajemy wszystkie składniki – miksujemy po to aby uzyskać aksamitną konsystencję; ( jeżeli konsystencja jest za gęsta możemy dodać odrobine oliwy z oliwek; tak samo  i smak możemy go zmodyfikować  aby odpowiadał on naszym preferencjom)

Leave a Reply