Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler

4.4/5 (656 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 13 min pieczenia

ciasto na pizzę według Magdy Gessler

Opis przepisu

Uwielbiasz domową pizzę i marzysz, aby zrobić taką jak z prawdziwej pizzerii? Przygotowałam dla Was przepis na idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler! Ważne, aby ciasto było cienkie, leciutkie z idealnie wypieczonymi, chrupiącymi brzegami.

Ciasto na pizzę to naprawdę totalna podstawa do wykonania smacznej pizzy. Możesz mieć naprawdę wysokiej jakości dodatki typu włoska szynka, sery, warzywa, jednak bez prawidłowo wykonanego ciasta końcowy efekt nie będzie mało smaczny.

Najważniejsze rady:

  • Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych.
  • Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę, ponieważ zabije ona nam drożdże i nie będą one pracować.
  • Ja używam zawsze mąki włoskiej “do pizzy”, którą przesiewam przez sitko.
  • Należy długo wyrabiać ciasto, najpierw będzie dość klejące, lecz gdy dłużej je będziesz wyrabiać to powinnaś/eś mieć już “czyste ręce”, a ciasto nie powinno się już kleić.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Ciasto formujemy ręcznie, staramy się unikać wałka.
  • Piec w maksymalnej temperaturze piekarnika, u mnie to 240 stopni C.

Przepis na: Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler

Składniki:

Ciasto:

  • 7 g drożdży suchych
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 380 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta oregano
  • 20 dag startej mozzarelli
  • 1/2 słoiczka oliwek zielonych
  • kilka łyżek kukurydzy
  • po upieczeniu rukola i szynka parmeńska/szwarcwaldzka
Wyślij emailem

Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler - przepis krok po kroku


Jak zrobić ciasto na pizzę?

Krok 1

ciasto na pizze

Do miski lub garnka wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy drożdże suche i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.


Krok 2

ciasto na pizze

W dużej misce dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, oliwę, szczyptę pieprzu oraz zaczynające pracować drożdże. Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na 30 minut, przykrywamy ściereczką.


Krok 3

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.


Krok 4

ciasto na pizzę

Dzielimy na dwie części, z których upieczemy dwie osobne pizze.


Krok 5

ciasto na pizzę

Wyrabiamy okrągły placek dłonią. Na ciasto nakładamy łyżkę przecieru pomidorowego, przyprawy, starty ser, a  później pozostałe dodatki (rukolę i szynkę dodajemy po upieczeniu). Piec w temp. 240 stopni przez 11-14 minut. Smacznego!


ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

pizza domowa

pizza domowa

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 656

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
48 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra
Sandra
2 miesięcy temu

Świetny przepis, najlepsza pizza, jaką robiłam ☺️

malaczarna840
malaczarna840
3 miesięcy temu

Rewelacyjny przepis. Ciasto jest bardzo dobre. Jak robię pizze to tylko z tego przepisu

Monika4151
Monika4151
3 miesięcy temu

Co tu dużo mówić pizza palce lizać. Jakoś nie mogłam uformować okrągłej dlatego wyszła mi idealna do blachy 🤷‍♀️🤣

1000003279.jpeg
Agnieszka
Agnieszka
6 miesięcy temu

Po Prostu Pycha. Przepisy od Pani są niezawodne.

BA217737-B951-4A58-AF8F-FE34F1144202.jpeg
Kamila
Kamila
7 miesięcy temu

Ten przepis to mistrzostwo! Za kazdym razem kiedy robie pizze korzystam z niego. Jeszcze pieczony na kamieniu w piekarniku 💖 niebo w gębie! Pozdrawiam🤤

IMG_5327.jpeg
Krystian
Krystian
10 miesięcy temu

Kocham Pani przepis ❤️ Ciasto super jadłem z wielką przyjemnością szczerze powiem, że lepsze od niektórych restauracji 😄

IMG_1684956535993.jpg
Monika4151
Monika4151
10 miesięcy temu

Przepis rewelacja, nigdy lepszej pizzy nie zrobiłam. Nawet usłyszałam, że jest lepsza niż z pizzerii 😀

Magda
Magda
10 miesięcy temu

Robię już ósmy raz, chłopak się uzależnił. Dziękuję za super przepis!

Julia
Julia
1 rok temu

Robiłam już dwa razy, jest przepyszna 🙂

Barbara
Barbara
1 rok temu

Robiłam dziś jest idealna przepyszna 😁

Barbara
Barbara
1 rok temu

Robiłam dziś , jest idealna zajebista😁

Paulina
Paulina
1 rok temu

Robiłam już drugi raz. Jest lepsza niż z pizzerii 💖

PatrycjaSobieGotuje
PatrycjaSobieGotuje
1 rok temu

Kochana, potrzebuję rady. Zrobiłam ciasto. Jest mega pyszne i super wychodzi ale gdy schowałam do lodówki na około 2h (dom, dzieci itd) ciasto zrobiło się suche i twarde. Zwilżyłam najpierw oliwą potem wodą ale wyszło takie juz nie za ładne po upieczeniu. Może jakaś rada? Czy to wina że nie przykryłam tylko tak o wsiu do lodówki? Jak ewentualnie ratować takie ciasto suche?

Artur
Artur
1 rok temu

Termoobieg? Góra dół?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czy można ciasto zamrozić? jeżeli tak to od razu po wyrobieniu czy po wyrośnięciu?

Oliwia
Oliwia
1 rok temu

Czy ciasto na pizze można przechować w lodówce na następny dzień?

Kasia
Kasia
1 rok temu

a można użyć świeżych drożdży??? Ktoś próbował zamienić

Aneczky
Aneczky
2 lat temu

Czy ciasto wyjdzie z mąki pszenno razowej lub żytnio razowej?

Malwina
Malwina
1 rok temu
Reply to  Aneczky

Tak xD

Kaneh
Kaneh
3 lat temu

W farszu zdechdowanie brakuje przecisnietego przez praske czosnku, odrobinki tymianku, bazylii, delikatnego octu z sokiem cytryny, wyrownanych syropem z agawy. Dlatego farsz robie po swojemu i jeszcze lepszy wychodzi, gdy uzyjemy calych pomidorow z puszki. Poza tym swietny jest trick, ktory podpatrzylem w pizzeriach. Zaraz po upieczeniu warto pizze posmarowac przy pomocy pedzelka Odrobina mikstury z oliwy i przecisnietego czosnku, ktore „kisza sie” juz jakis czas – im dluzej tym lepiej. Zawse mam przygotowany sloik takiej mikstury, czesto z dodatkiem natki pietruszki i lubczyku. To jest super, nieoceniona przyprawa do wielu dan.

Weronika
Weronika
3 lat temu

Ciasto na pizzę wypróbowane 😛 wczoraj zaserwowałam męzowi – pychotka

Romana
Romana
3 lat temu

Ciasto wyrabiałam w robocie i wychodzi naprawdę idealnie! Polecam zainwestowac w kamien do pizzy! Wtedy pizza wychodzi jak z pizzerii!

Filip
Filip
3 lat temu

Niestety próbowałem już 4 razy na podstawie tego przepisu i ilość mąki w stosunku do wody jest za mała. Ciasto pomimo ugniatania przez 20 minut wciąż jest lepkie.

Malwina
Malwina
1 rok temu
Reply to  Filip

To więcej mąki albo nie masz talentu xd

Jacek
Jacek
3 lat temu
Reply to  Filip

Zrobiłem ciasto zgodnie z przepisem i ładnie odchodzi po wyrobieniu. Jest super.

Magda
Magda
3 lat temu
Reply to  Filip

Ja równiez mam ten sam problem, ale dosypuje poprostu więcej mąki dopóki ciasto ma dobrą konsystencje, pomimo tego pięknie wyrasta i jest naprawdę pyszne. Reszta składników bez zmian

Jus
Jus
3 lat temu
Reply to  Magda

Ja korzystam z tego przepisu od zawsze i jest wszystko dobrze, ale… Nie wyrabiam ciasta ręcznie, a za pomocą malaksera i jest extra!

Marek
Marek
3 lat temu
Reply to  Magda

Tez mialem ten problem ale rozwiazanie jest banalne. Zamiast dlonia trzeba ciasto wyrabiac na poczatku widelcem. Do tego wazne jest idealne wyliczenie ilosci składników. Ciut wiecej oliwy i wody i pozamiatane. Trzeba syoac kilo maki. Tak czy inaczej mi tez nie wyszlo 2 razy ale teraz juz dziala jak nalezy. Przepis jest ok

Hanna
Hanna
3 lat temu
Reply to  Marek

Kilo dosypywanej mąki? Mi ciasto za pierwszym razem wyszło. Wyrabialam ciasto w robocie planetarnym. Łącznie podsypałam może 1-2 łyżki mąki i tyle. Uzywalam specjalnej mąki do pizzy wloskiej 00.

Tom
Tom
3 lat temu
Reply to  Hanna

Ja ugniatalem reka proporccje jak w przepisie I wyszlo za pierwwszym razem. Super puszyste

Joanna Frycz
Joanna Frycz
4 lat temu

Czasem warto wybrac się zjeść na miasto. Osobiście polecam restaurację Szkutnia w Warszawie – najlepsza pizza w mieście 😉

Hitpol
Hitpol
5 lat temu

Smacznie wygląda 🙂

Hitpol
Hitpol
5 lat temu

Smacznie wygląda 🙂