Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Makaron. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Makaron. Pokaż wszystkie posty

wtorek, 15 kwietnia 2014

Makaron z cukinią i rukolą

Błyskawiczny makaron z przepysznymi warzywami. Orzechowy posmak rukoli doprowadza mnie do szaleństwa. :)

Składniki (porcja):
  • 2 małe garście makaronu
  • 1 mała cukinia
  • 2 garście rukoli 
  • szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki śmietanki kremówki/jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie, nie poddajemy obróbce termicznej)
  • olej rzepakowy (w wersji z podsmażaniem)

     Makaron gotujemy al dente. W garnuszku podsmażamy (* w wersji bez smażenia dusimy na małej ilości wody) szalotkę, dodajemy czosnek. Między czasie cukinie myjemy, kroimy w słupki. Dodajemy do cebuli i dusimy do miękkości. Gdy cukinia jest już miękka wlewamy śmietankę, doprawiamy i chwilę trzymamy na małym ogniu do zagęszczenia. Pod koniec dodajemy rukolę oraz ugotowany makaron. Polecam podać to danie z pomidorkami koktajlowymi, aby nabrało przyjemnego kontrastu. 

SMACZNEGO!:)


Zdrowy tryb życia

piątek, 4 kwietnia 2014

Makaron z łososiem i rukolą

Ekspresowe, delikatne danie z nutą cytryny. 

Składniki (porcja):
  • garść makaronu ( u mnie razowe penne)
  • ok 100 g wędzonego łososia 
  • 1 szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • 1-2 garście rukoli
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy
  • otarta skórka z cytryny
  • oliwa z oliwek


Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek, łososia, otartą skórkę z cytryny. Chwilę dusimy i dodajemy ugotowany makaron, dodajemy śmietankę. Doprawiamy. Po chwili wrzucamy część rukoli, drugą część posypujemy podany już makaron. 

SMACZNEGO!:) 

czwartek, 27 marca 2014

Makaron z brukselką i pieczarkami

Danie zrobione w 20 minut, które zabrałam na uczelnie. Osobiście polecam dodać uprażony sezam. Nie podaję gramatury składników gdyż robiłam na oko. 

Składniki:
  • makaron razowy
  • pieczarki
  • cebula
  • brukselka 
  • sezam
  • przyprawy
  • olej rzepakowy do podsmażania


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselkę oczyszczamy z nieestetycznych liści i gotujemy ok 5-7 minut. Między czasie podsmażamy cebulkę i umyte, pokrojone pieczarki. Ugotowany makaron dodajemy wraz z brukselką na patelnię. Doprawiamy. Podajemy posypane uprażonym sezamem. 

SMACZNEGO!:)

poniedziałek, 17 marca 2014

Kolorowy makaron

Przypomina Wam to coś? Tak, to była sałatka, stworzyłam z niej bardziej wartościowe danie dodając makaron i suszone pomidory. Idealne na obiad. 

Składniki (3-4 porcje):
  • jeden brokuł
  • makaron (wg uznania)
  • 6-7 pomidorów suszonych 
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 4 jaja
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • czosnek
  • pieprz, sól

     Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut, przelewamy zimną wodą. Jaja gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i czosnku przygotowujemy sos. Ostudzone i porozdzielane brokuły, pokrojone jaja i kukurydzę mieszamy, doprawiamy. Pomidory kroimy wg uznania. Makaron gotujemy. Wszystkie składniki łączymy razem i polewamy sosem. 

SMACZNEGO!:) 


Fusion  w kolorach #omnomnom

niedziela, 16 marca 2014

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Szybkie i tanie danie, kojarzące mi się z Mamą, które wg mnie nie potrzebuje utrzymywania żadnych proporcji. :) Łazanki można również zapiec w naczyniu żaroodpornym. 

Łazanki z kapustą i pieczarkami 

Składniki:
  • ok 200 g (przed ugotowaniem) makaronu u mnie kokardki 
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • liść laurowy 
  • sól, pieprz, kminek
  • olej do podsmażania 

     Kapustę płuczemy, odciskamy, następnie drobno kroimy i jeszcze raz zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Cebulę drobno siekamy i rumienimy na oleju. Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy z cebulą, odparowując nadmiar wody. 
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron łączymy z kapustą i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Polecam również trochę mielonego kminku. 

Smacznego! :)
Akcja wegetariańska zapiekanka

piątek, 15 lutego 2013

A może na obiad podamy...

Prosty przepis na chińszczyznę. Podobną niegdyś jadałam w bistro chińskim, ale teraz umiem zrobić sama równie dobrą potrawę i już mnie tak do niego nie ciągnie. Polecam dodać do dania paprykę, pędy bambusa itp. Ja ograniczyłam składniki do minimum.


Chińszczyzna z grzybkami Mun 


Składniki (4-5 porcji):

  • 200g makaronu CHOW MEIN Tao Tao 
  • 50g grzybków Mun
  • 1 podwójna pierś z kurczaka*
  • 2 cebule
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 4 łyżki sosu sojowego*
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek ok 1 łyżki


* Użyłam małej piersi, przez co dominowały grzybki- polecam zwiększyć ilość piersi. 
** U mnie sos sojowy ciemny, można dać jasny.
*** Nie używałam żadnych przypraw. Polecam posypać danie szczypiorkiem, ja nie miałam. 

Wykonanie:

1. Grzybki Mun parzymy 15 minut w gorącej wodzie, następnie gotujemy 25 minut. Na opakowaniu jest napisane, że 10, jednak stwierdziłam, że będzie lepiej pogotować je tyle czasu. 

2. Cebulę szatkujemy, dusimy. Dodajemy oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka.

3. Po ugotowaniu się grzybków i podduszeniu się piersi wraz z cebulą, przekładamy produkty do garnka i razem dusimy ok 45 minut podlewając bulionem grzybowym.

4. Pod koniec duszenia dodajemy sos sojowy, a także zaparzamy makaron w dużej misce przez 5 minut. 

5. Danie podajemy z poszatkowanym makaronem i wymieszanym z sosem, bądź długimi nitkami polanymi sosem. 


SMACZNEGO!:)


sobota, 4 sierpnia 2012

Cannelloni kurkowe pod serową pierzynką

Kurki, kurki  w mojej kuchni.:) Mam nadzieję, że nie przejedzą mi się. W każdym razie na obiad najadłam się bardzo, nie lubię być w tym stanie, oj bardzo nie lubię. Dawno nie miałam tego uczucia, od razu widzę te wielkie fałdki tłuszczu na brzuchu. Trzeba iść na rower!
Macie pomysł na "kurkowe" śniadanie?

Cannelloni nadziane kurkami

Składniki:
  • ok 250g kurek 
  • 10 sztuk makaronu Canellonni
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży gęsty jogurt
  • ok 100g sera podpuszczkowego (wg uznania)
  • 2 łyżeczki masła


Wykonanie:
Na 1 łyżeczce masła podsmażamy cebulkę, czosnek i kurki. Drugą smarujemy naczynie do zapiekania. Makaron zalewamy wrzątkiem na ok 4 minuty. Gdy kurki się ładnie podsmażą dodajemy ok 2 łyżek jogurtu i dalej podsmażamy do uzyskania zwięzłej konsystencji. Przyprawiamy. Makaron wyciągamy i odsączamy z wody. Nadziewamy makaron farszem i układamy w naczyniu. Do pozostałej części jogurtu dodajemy starkowany ser, a także granulowany czosnek. Zalewamy makaron sosem. Pieczemy ok 15 minut w 180*C.

SMACZNEGO!:)

piątek, 27 lipca 2012

Mascarpone króluje

Wczoraj był zabawny dzień, wszystko dzięki Bratu, kto pomyślałby, że 15 letnia osoba, może znaczyć tyle w moim życiu. Będąc u babci wszystko jest inne, takie kolorowe. Czas spędzam nad jeziorem, kąpiąc się bądź siedząc na moście i rozmawiając. Moja oaza spokoju. ;) A z ciekawszych przygód wczorajszego dnia... jak nie mówić o sobie pierdoła, skoro nagle SAM koktajl wylewa się na mnie?

Kurczak z mascarpone

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 250g pieczarek 
  • 1 duża papryka
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • olej rzepakowy (dałabym oliwę z oliwek ;P)
  • makaron pełnoziarnisty
  • przyprawy: zioła prowansalskie, chilli, pieprz ziołowy, sól, bazylia, pieprz czarny


Wykonanie:
Makaron gotuję zgodnie z przepisem. Cebulę podsmażam na oleju i wodzie. Dodaje umyte, pokrojone w kostkę pieczarki, duszę. Na drugiej patelni między czasie podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Brokuły zalewam wrzątkiem. Do pieczarek dodaję paprykę pokrojoną w kosteczkę i brokuły podzielone na małe różyczki. Duszę. Do warzyw dodaję podsmażoną pierś i serek mascarpone, mieszam, przyprawiam, duszę przez 10 minut. Polewam makaron. 

SMACZNEGO!:)

czwartek, 19 lipca 2012

Tortellini potrzebuje cukini

Danie- sałatka pod tytułem: zużyj to co się właśnie kończy i psuje. Szybkie i proste a przede wszystkim sycące. 

Tortellini z warzywami i tofu

Składniki:
  • ok 100 g tortellini (dałam z serem)
  • 1/2 małej cukini
  • ok 100 g tofu czosnkowego 
  • 1 cebula czerwona
  • 7 pomidorków koktajlowych 
  • mała garstka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • przyprawy: pieprz czosnkowy, ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 
Wykonanie:
Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem. Między czasie cebulę myjemy, obieramy i siekamy, podsmażamy na oliwie z wodą. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Podsmażamy. Orzechy prażymy. Do cukini i cebuli dodajemy orzechy, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pokrojone w kostkę tofu. Przyprawiamy, dodajemy ugotowane tortellini. Podsmażamy chwilę, aby smak przeszedł. 

SMACZNEGO!:)