Wiśnie wszędzie więc i na serniczku. Doskonałe ciasto na upały. Sernik na zimno z wiśniami, świetnie ochładza, a przy tym nie jest za bardzo słodki. Galaretka i świeże owoce dodają rześkości, a nutka kakao na spodzie wyrazu. Jak nie chcecie się bawić z siekaniem galaretki na wierzchu można ją zwyczajnie wylać na wiśnie, ale fajnie wygląda taka nieregularna na wierzchu. Wychodzi spora blaszka, jednak możecie zrobić z połowy porcji, odejmując jedną galaretkę wiśniową. Dobrze się kroi i można podawać pokrojony w kwadraty, jak na zdjęciu. Przy okazji pierwszy kawałek dla robiącego bo pewnie się rozwali i jak podać taki gościom.
Jak wykonać przepis na - Sernik na zimno z wiśniamiPotrzebne składniki
- 1 kg sera białego na sernik
- 3 galaretki wiśniowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 szklanki jogurtu (wersja bardziej fit lub śmietany 30% (wersja dla łasuchów))
- 4,5 szklanki wody
- 1 kg wiśni
- 1 duża paczka herbatników kakaowych
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania
- 2 galaretki wiśniowe i galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i czekamy aż lekko stężeją.
- Jogurt lub śmietanę miksujemy z serem.
- Wlewamy do masy stopniowo galaretki i miksujemy.
- Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy pokruszone herbatniki, Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę prostokątną dociskając szklanką.
- Wylewamy na herbatniki masę serową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Wiśnie myjemy i drylujemy.
- Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i zostawiamy do zastygnięcia. Jak zastygnie siekamy ją drobno nożem. Można w garnku lub misce nożem zrobić kratkę i pomieszać.
- Wykładamy na zastygnięty sernik wiśnie i galaretkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno z wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: