niedziela, 8 lipca 2018

Jagodzianki


Moje ulubione słodkie bułeczki :). Puszyste, mięciutkie, napakowane aromatycznymi jagodami...Nie mają sobie równych :). Najlepsze oczywiście z jagodami leśnymi, choć smakować będą też z borówką amerykańską. Jeśli dorwiecie jagody gdzieś na jakimś straganie ( albo sami sobie je zbierzecie w lesie ;) ), nie zastanawiajcie się długo - upieczcie jagodzianki. Ale uwaga - są tak pyszne, że ciężko poprzestać na jednej...;).

Składniki na około 20 jagodzianek:
  • 575 g mąki pszennej, najlepiej typ 650
  • 35 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 300 ml letniego mleka
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
Nadzienie:
  • 350 g jagód
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać 
żółtka, całe jajko, mleko, wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać przez około 2 minuty. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się trochę kleić, ale nie dosypywać mąki, ewentualnie oprószać nią tylko lekko dłonie ). Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ).

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. 

Wymieszać składniki nadzienia. 

Każdą bułeczkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po jednej kopiastej łyżce jagodowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ).

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do ładnego złoto - brązowego koloru. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Po wystudzeniu polukrować. 


Lukier:

Składniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody ( lub soku z cytryny ) jeśli chcemy by lukier był rzadszy, lub cukru pudru, jeśli chcemy uzyskać lukier bardziej gęsty. 


Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Wspaniałe!
    Moje ulubione, letnie ciastka...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie . Tylko że nie miałam tak pysznych owocków ale zastąpiłam marmoladą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Moje ulubione, od razu robię 2 porcje bo jedna to za mało

    OdpowiedzUsuń
  4. Te bułeczki to niebo w gębie, są tak pyszne że jedna to za mało 😘👌

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates