Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym z mascarpone

Lubicie makaron z sosem pieczarkowym? Ja lubię bardzo. Często gości na moim stole, bo to i pyszne danie i szybko się go robi. Tym razem postanowiłam przygotować nieco wzbogaconą wersję – z dodatkiem piersi kurczaka oraz mascarpone, które zastąpiło śmietankę. Wyszło smacznie, aczkolwiek spodziewałam się czegoś troszkę innego;) Generalnie fajnie, lecz bez efektu WOW;)

Zapraszam też do zapoznania się z przepisem na kurczaka z pieczarkami w sosie z białego wina (przepis tutaj -> KLIK)

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 500 g małych pieczarek
  • 2 op. mascarpone (500g)
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 400 g makaronu
  • olej, masło

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do pojemniczka i polewamy mniej więcej 1 łyżką oleju. Następnie posypujemy je przyprawą do gyrosa i mieszamy. Pojemniczek zamykamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie cebulę kroimy w piórka, a umyte pieczarki na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz łyżkę masła i obsmażamy piersi z obu stron. Ładnie przyrumienione mięso przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy dalej. Gdy pieczarki nieco się obsmażą i zmniejszą swoją objętość, dodajemy na patelnie serek mascarpone. Dokładnie mieszamy wszystko razem i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Na koniec dodajemy obsmażone mięso kurczaka i posiekaną natkę pietruszki.

W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Uwagi: Mięso można pokroić w średniej wielkości kostkę, będzie bardziej podzielne.

Inspiracja: