Czeski knedlik

Uwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Najczęściej zaraz po ugotowaniu kroję go w plastry i podaję polany obficie sosem mięsnym. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko 😉 ) możecie obsmażyć go z obu stron, jest równie pyszny. 

Taki knedlik to świetne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ja w przepisie użyłam jednej bułki, ale śmiało możecie użyć dwóch lub zamienić je na chleb czy wekę.

Czeski knedlik

Czeski knedlik

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 200 ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 bułka (np. kajzerka)
  • łyżeczka cukru
  • sól

Bułkę kroimy w kostkę i wysuszamy na suchej patelni na grzanki.

Drożdże zasypujemy w kubeczku cukrem, dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą, zalewamy połową mleka i odstawiamy na około 10 min żeby zaczęły pracować.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałe mleko. Mleka dodajemy tyle ile zabierze ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Do takiego ciasta dodajemy grzanki. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Przekładamy je do obsypanej mąką miski, oprószamy górę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat chwilę zagniatamy, żeby je odgazować i formujemy z niego podłużny walec. W dużym garnku (około 5 l, pamiętajcie, że w czasie gotowanie knedlik jeszcze urośnie więc specjalnie użyjcie większego garnka) zagotowujemy 3 l wody. Wodę solimy. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej delikatnie nasz knedlik.

Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas go obracając. Ugotowany wyciągamy z wody, kroimy w plastry i podajemy z mięsnym sosem. 

Smacznego 😉

Czeski knedlik

Czeski knedlik

Czeski knedlik

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.