Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad

Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak powstało to danie.

Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie, pomysł na obiad

pstrag-lososiowy-przepis

 

Tym razem w sklepie jakoś ten pstrąg mnie zauroczył ;) i go kupiłam .. nie przekonana do tego co z niego zrobię, ale czym bliżej było przyrządzenia go tym bardziej pomysł kiełkował mi w głowie.

Poszłam zdecydowanym krokiem w stronę orientalną – jak chodzi o jego zamarynowanie, dodatki do dania to sprawa tego co było w domu i co było trzeba zużyć ( zero waste ciągle w toku). I co z tego wszystkiego wyszło, szczerze gdy upiekłam rybę, tak pachniała że miałam ochotę zjeść ją na kolację, a nie czekać na kolejny dzień :)

Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje)

Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie

  • 35 dkg pstrąga łososiowego ( filet ze skórą )
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czosnku ( u mnie mrożony )
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • por ( biała część ) pokrojony w plasterki
  • ugotowana kukurydza ( podana w plasterkach )
  • młode ziemniaki ugotowane w skórce ( dokładnie umyte wcześniej )

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W międzyczasie w miseczce łączymy starty na tarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia na nim układamy pstrąga polewamy go dokładnie marynatą. Pora układamy przy łososiu, u mnie wymieszał się z sosem który spłynął z pstrąga.

 

pstrag-lososiowy-azjatyckie-smaki

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut, po tym czasie włączyłam górną grzałkę na kolejne 5 minut i gotowe.

Pokroiłam rybę, przełożyłam do pudełeczek i dołożyłam dodatki i wszystko było gotowe :)

 

*Pierwsze zdjęcie to zestaw spakowany do pracy, w słoiczku na dnie płatki owsiane zalane jogurtem naturalnym, kilka malin i kawałek banana.