Z WIZYTĄ W ZURYCHU

Dotychczas myśląc o daniach kuchni Szwajcarskiej, pierwszym moim skojarzeniem była czekolada i ser. Optyka ta zdecydowanie zmieniła mi się po warsztatach, w których miałam przyjemności wziąć udział na zaproszenie magazynu KUKBUK oraz organizacji turystycznych Szwajcarii i Zurychu (relacja z tego spotkania dostępna jest tutaj: KLIK KLIK).

W wytrawnej sałatce, którą przygotowałam inspirując się tymi fantastycznymi warsztatami, nie mogło zabraknąć szwajcarskiego sera, w tym przypadku Ementalera, który nie tylko jest jednym z moich ulubionych gatunków, ale też bez problemu możemy go dostać w naszych sklepach. Do tego ochoczo spożywane przez Szwajcarów ziemniaki, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz marynowane cebulki, będące częstym dodatkiem do słynnego Raclette. Jako że kuchnia zuryska jest bardzo bogata i otwarta na wpływy innych kultur, to dodane do sałatki cebulki z własnej inicjatywy karmelizowałam na miodzie. Całą kompozycję połączyłam roszponką z wyśmienitym dressingiem z dodatkiem białego wina, a ukoronowaniem dania stała się bardzo oryginalna posypka, którą przygotowałam z kabanosów suszonych w piekarniku. Jeśli kiedyś udacie się z wizytą do Zurychu to koniecznie zaopatrzcie się w kiełbaski Stadtjäger, które polecam Wam dodać do tego dania. Nie zapomnijcie wówczas o miodzie Zurich-Honey i innych gatunkach szwajcarskich serów. Tymczasem jednak, zachęcam Was do skorzystania z rodzimy zamienników i jak najszybszego przygotowania ów sałatki. Będziecie zaskoczeni jej oryginalnym smakiem!

Bezglutenowa Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
138,9 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego wina
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 12-20 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 45 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie bledujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry.
  3. Kabanosy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (grzanie góra-dół) i suszymy je przez około 45 minut. Po przestygnięciu, ścieramy je tarce o małych oczkach.
  4. Cebulki odcedzamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię dodając jednocześnie miód. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cebulki nabiorą złotego koloru.
  5. Ser kroimy w małą kosteczkę.
  6. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, ziemniaki, ser żółty, pomidorki oraz cebulki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec dodajemy posypkę z kabanosów.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie chcecie dodawać do dressingu białego wina, uzupełnijcie sos o 1 łyżkę octu winnego.
Z WIZYTĄ W ZURYCHU. Sałatka z roszponką, ziemniakami, pomidorkami, cebulkami, serem szwajcarskim i posypką z kabanosów.
Z WIZYTĄ W ZURYCHU. Sałatka z roszponką, ziemniakami, pomidorkami, cebulkami, serem szwajcarskim i posypką z kabanosów.
Z WIZYTĄ W ZURYCHU. Sałatka z roszponką, ziemniakami, pomidorkami, cebulkami, serem szwajcarskim i posypką z kabanosów.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g138,9 kcal6,7 g9,3 g8 g0,9 g
Cała sałatka (2 porcje)560 g777,6 kcal
37,7 g52,3 g44,8 g5 g
ALERGENY*: mleko i pochodne, gorczyca
Summary
recipe image
Recipe Name
Z WIZYTĄ W ZURYCHU
Published On
Preparation Time

Brak komentarzy do "Z WIZYTĄ W ZURYCHU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny