Fasolka szparagowa marynowana

  Zazwyczaj w occie konserwujemy ogórki, paprykę czy grzybki, ja poleca zrobić fasolkę szparagową konserwową. Smakuje jako samodzielna przekąska, nadaje się również do sałatek.




Na 8 słoików o poj. 700 ml:
3 kg fasolki szparagowej
3 litry wody
1/2 l octu
3 łyżki soli do przetworów
10 łyżek cukru
20 ziaren ziela angielskiego
5 łyżek białej gorczycy
1 łyżka pieprzu ziarnistego





 Fasolkę umyć, osuszyć i poodcinać końce. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Fasolkę wrzucić do wrzątku i gotować na przez 10 min, po tym czasie fasolę odcedzić i przelać zimną wodą, żeby przestała się gotować. Blanszowaną fasolkę ułożyć ciasno w słoikach. Następnie zagotować 3 l wody, do wrzątku wrzucić sól, pieprz, gorczycę, cukier i dolać ocet. Mieszać aż sól i cukier się rozpuszczą. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować przez 30 min (czas od chwili zagotowania się wody) w garnku z wodą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne