• Author:admin
  • Comments:0

Wegetariański gulasz z tofu

Tofu. Większość z nam zapyta: co z nim można zrobić? A można wiele. Oprócz najpopularniejszej chyba tofucznicy, wymienić można gulasz z tofu. Pyszny, wegetariański, sycący i łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • Cebula – pół sztuki
  • Cukinia – 100 g
  • Marchew – 1 średnia sztuka
  • Olej rzepakowy – łyżka
  • Pieczarka uprawna – 5 sztuk
  • Przecier pomidorowy – 250 g
  • Przyprawy – papryka  słodka i ostra
  • Przyprawy – pieprz czarny, suszony
  • Tofu naturalne – 100 g
  • Papryka w proszku wędzona (przyprawa) – pół łyżeczki

Cebulę posiekać, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę i smażyć minutkę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. Dosypać papryki wędzonej, wymieszać, smażyć minutę. Dolać przecier pomidorowy i odrobinę wody (kilka łyżek). Dusić, aż warzywa będę miękkie. Dodać pokruszone tofu i wymieszać. Doprawić pieprzem czarnym, solą, ostrą papryką (gulasz powinien być lekko pikantny).