Domowy serek ziołowy (na jogurtach)

Domowy serek ziołowy (na jogurtach). Idealny na śniadanie, prosty w przygotowaniu, lekki serek ziołowy. Moja rodzina go uwielbia. Taki serek bardzo często gości na naszym stole. Zmieniam jedynie dodatki. Dziś postawiłam na wersję ziołową. Spróbujcie i zobaczcie jak łatwo można przygotować pyszny domowy serek ziołowy (na jogurtach).

Składniki:

  • 500-510 g gęstego jogurtu naturalnego*
  • 2 czubate łyżeczki ulubionych ziół – polecam Zioła Małgorzaty od Skworcu*

*wspomagają odchudzanie

Dodatkowo:

  • sitko, gaza lub pielucha tetrowa

*u mnie jeden duży jogurt (33o g) i jeden mały (180 g)

Przygotowanie:

Do gęstego jogurtu naturalnego dodajemy 2 czubate łyżeczki ziół (u mnie Zioła Małgorzaty), mieszamy.

Średniej wielkości sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą lub podwójnie złożoną pieluchą tetrową. Wylewamy jogurt. Zostawiamy na chwilę, po czym z gazy lub pieluchy forujemy a la sakiewkę i zawiązujemy sznurkiem / gumką. Sakiewkę wieszamy np. na kranie. Osobiście zostawiam ją w sitku umieszczonym nad miską (przy upałach miskę z sitkiem wkładamy do lodówki).

Całość zostawiamy na 12 godzin. Ja przygotowuję go na noc, rano mogę cieszyć się pysznym domowym serkiem ziołowym (na jogurtach).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz