Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański)

pasztet jaglany z pieczarkami
pasztet jaglany z pieczarkami

Pasztet jaglany z pieczarkami to wyjątkowo delikatne, aromatyczne i pyszne danie wegańskie, które zasmakuje nawet wielbicielom mięsa, gdyż jest bardzo smaczne, zdrowe i wolne od konserwantów. Najlepiej smakuje mi pokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo polecam!

Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów, a do tego jest o wiele zdrowszy. Kasza jaglana posiada funkcje oczyszczające organizm z toksyn oraz obniża poziom cholesterolu, jest lekkostrawna i wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. Ponadto jest produktem zasadowym, a ponieważ codzienna dieta człowieka jest kwasotwórcza, pomaga w przywróceniu optymalnego pH dla organizmu.

Pasztet swój żółty kolor zawdzięcza kurkumie, która również jest źródłem zdrowa, gdyż jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Ma także działanie odchudzające, gdyż przyspiesza trawienie, wspomaga metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

 

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 ml oleju
  • około 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 100 ml mąki (dałam pszenną, ale może być inna)
  • sól, pieprz, suszona pietruszka, suszony czosnek, papryka ostra, kurkuma

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, cebulę drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor i odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, można ją nawet pogotować trochę dłużej, aby była bardziej klejąca. Suszone pomidory kroimy w kostkę. W dużej misce łączymy ostudzoną kaszę jaglaną z cebulą, pieczarkami, mąką, olejem sosem sojowym, pomidorami i przyprawami. Masę przekładamy do keksówki. Wygładzamy wierzch. Pasztet wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy kiedy już wystygnie, aby się nie rozsypywał.

pasztet jaglany z pieczarkami
pasztet jaglany z pieczarkami
Print Friendly, PDF & Email