Czosnkowa surówka do mięs oraz o tym jak przygotować warzywne Tagliatelle

Czosnkowa surówka do mięs oraz o tym jak przygotować warzywne Tagliatelle. Od zawsze podobał mi się pomysł podawania warzyw w kształcie tagliatelle, spaghetti czy fusilli. Wygląda, to naprawdę ciekawie. Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium i ja mogę wyczarować w kilka chwil takie warzywne cuda. Najczęściej przygotowuję spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym (przepis na pewno pojawi się na blogu). Ale ciekawych kształtów warto również dodać nawet zwykłym sałatką czy surówką. Wykonanie jest naprawdę proste. Wystarczy, że zamontujemy do naszego robota przystawkę Spiral Expert, wybierzemy interesujące nas warzywa i… w kilka chwil możemy cieszyć się warzywnymi spiralkami. Polecam.

Dziś do obiadu przygotowałam szybką czosnkową surówkę do mięs w kształcie tagliatelle. Idealna do mięs w ciemnym sosie. Wyrazista w smaku i naprawdę prosta w przygotowaniu. Potrzebujecie tylko:

Składniki:

  • 2 większe marchewki
  • 2 ogórki gruntowe (grube)
  • 2 pełne łyżki naturalnego jogurtu
  • odrobina startego ząbka czosnku (około 1/3, jeśli dacie więcej surówka będzie mocno czosnkowa)
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki majonezu

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i tworzymy z nich spiralki w kształcie tagliatelle za pomocą wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium . W miseczce mieszamy jogurt, starty czosnek i przyprawy (dla smaku można dodać też majonez, jeśli używacie). Tak przygotowany sos dodajemy do naszych warzyw i delikatnie całość mieszamy. Surówkę podajemy do drugiego dania, najlepiej smaku w towarzystwie mięs w ciemnym sosie.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz