Podczas zeszłotygodniowego pobytu u mojej mamy byliśmy w lesie na jagodach. Duża frajda dla Emilki, chociaż krótkotrwała – trochę podjadła jagód, nazbierała do kubeczka, zjadła z kubeczka, zrobiła naszyjnik, zjadła naszyjnik a potem stwierdziła, że idzie w „głęboki las” i koniec było zbierania. Rozpoczęły się inne zabawy- zbieranie szyszek, obdrapywanie kory, chowanie się za drzewa. Byliśmy jednak większą ekipą i w krótkim czasie udało się uzbierać całe wiadro. Co prawda musiałam po tej wycieczce wyciągnąć z siebie dwa kleszcze ale w sumie dla tych jagodzianek, pierogów i różnych koktajli, które powstały potem z tych jagód – warto było.
Dziś dzielę się więc z Wami dwoma przepisami na koktajle z jagód – jeden jest ze zmielonymi orzechami włoskimi na bazie mleka kokosowego – ciężki i pożywny a drugi lżejszy – z morelami i szpinakiem ( z dodatkiem siemienia lnianego). Oba pyszne i bardzo zdrowe.
A teraz wracając do koktajli, poniżej dwie propozycje:
Koktajl z jagodami, orzechami i bananem na mleku kokosowym (zdjęcie u góry strony)
1/3 szklanki orzechów włoskich
½ szklanki jagód
1 banan
½ szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka syropu ryżowego (lub z agawy albo miodu)
Orzechy namoczyć na noc w wodzie.
Odlać z wody przełożyć do blendera z pozostałymi składnikami i wszystko zmiksować.
Koktajl z jagodami, morelami, szpinakiem i siemieniem lnianym
2/3 szklanki jagód
3 morele
1/2 banana
garść szpinaku ( baby)
1 łyżka siemnienia lnianego
1 łyżeczka syropu ryżowego ( albo miodu)
1 szklanka mleka ( u mnie owsiane)
Składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
Dodaj komentarz