Kruche nakrapiane ciasteczka

Kruche nakrapiane ciasteczka. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasteczka. Idealne dla dzieci i dorosłych. Po ciężkim dniu, a dzisiejszy taki właśnie był, nie ma jak wejść do kuchni i przygotować domowe ciasteczka. Takie słodkości każdemu poprawią humor. Polecam i Wam 🙂

Do przygotowania ciasteczek i innych wypieków polecam produkty Stella Pack S.A.

Zachęcam też do odwiedzin fanpaga Stella Znajdziecie tam wiele ciekawych inspiracji 🙂

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki czekoladowych płatków (posypka, która nadaje się również do pieczenia)*

Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy jeszcze:

*zamiennie można użyć drobno posiekanej czekolady, kropel czekolady (warto je lekko posiekać) itd.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, wbijamy całe jajko i wsypujemy czekoladowe płatki (lub posiekaną czekoladę, krople czekoladowe itd). Całość szybko zagniatamy ręko, formujemy a la kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm). Z ciasta wycinamy dowolne kształty. Ja wykorzystałam do tego celu foremki do pierogów. Ciasteczka dzięki temu nabrały ciekawego i dość oryginalnego kształtu. Pięknie prezentowały się na stole, bynajmniej przez chwilkę, bo znikły bardzo szybko 😉

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy niewielkie odstępy (ciasteczka nie rosną).

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół) do zarumienienia (od spodu powinny być ładnie zarumienione). Czas pieczenia zależny od piekarnika i grubości ciasteczek. Moje piekły się dziś ciut dłużej.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz