Proste kotleciki w sosie pomidorowym

Proste kotleciki w sosie pomidorowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Naprawdę proste w przygotowaniu. Pyszne, podane w gęstym pomidorowym sosie na bazie passaty pomidorowej. Do tak przygotowanych kotlecików wspaniale pasuję różne surówki, dużą ilość propozycji znajdziecie tutaj. Na obiad polecam Wam również gołąbki bez zawijania.

Składniki:

Kotleciki:

  • 500 g mięsa mielonego – u mnie z szynki wieprzowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 jajko M
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam takiej)
  • olej do podsmażenia kotlecików – użyłam rzepakowego od Woj-len

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory)
  • 200-250 ml wody
  • 3 łyżeczki ulubionych ziół – ja używam Zioła Małgorzaty
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sól do smaku (w zależności od użytych ziół)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • olej do podsmażenia cebuli i czosnku – użyłam rzepakowego od Woj-len

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulką, przyprawami i bułką tartą (najpierw dodajemy mniej , masa nie ma być za sucha, ma się łatwo formować kotleciki). Z masy formujemy małe kotleciki. Obsmażamy je z obu stron na niewielkiej ilości oleju.

Przygotowujemy sos. Najpierw obsmażamy na niewielkiej ilość oleju posiekaną cebulkę, pod koniec dodajemy starty na tarce (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Wlewamy passatę pomidorową i wodę. Dodajemy zioła, pozostałe przyprawy i łyżeczkę cukru. Chwilę zostawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do sosu nasze kotleciki. Całość dusimy około 40 minut. W razie potrzeby sos można rozrzedzić wodą i/lub doprawić.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz